معرفی گل شیشه شور
  • دسته‌بندی نشده
  • آموزش و مقالات
  • گلها

معرفی گل شیشه شور

اسم علمی گل شیشه شور Callistemon citrinus می‌باشد، این گیاه دارای ۳۵ گونه همیشه سبز، به صورت درخت و درختچه است که به طور طبیعی در استرالیا و تانزانیا می‌رویند. گل شیشه شور را از بهترین و آسانترین گیاهان برای نگهداری در مکان‌های سرپوشیده و راهروها می‌دانند، در زمستان با رژیم گلخانه‌های سرد و یا نارنجستان‌ها سازگار است و در شرایط ایده‌ال تابستان نیاز به رطوبت فراوان دارد، این گیاه را هنگام تابستان خارج از آپارتمان هم می‌توان پرورش داد، اما در زمستان باید در گلخانه خنک نگهداری شود.

نام  فارسی: شیشه شور
خاستگاه: ایالات کوئینزلند ، نیو ساوت ولز و ویکتوریا در استرالیا
نام انگلیسی: CRIMSON BOTTLEBRUSH
نام علمی: CALLISTEMON CITRINUS
خانواده: MYRTACEAE  - میرتاسه
نامهای دیگر: lemon bottlebrush, crimson bottlebrush,بطری شور, کالیسمان

برای خرید بذر گل و گیاهان زینتی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

گل شیشه شور

ارتفاع گونه Citrinus به بیش از ۲ متر می‌رسد و گسترش آن در حدود ۱ تا 1/5 متر است البته در زادگاه اصلی اش یعنی استرالیا به صورت درختی به ارتفاع 20 متر نیز رشد می‌کند، این درختچه دارای برگ‌های سبز متمایل به خاکستری بوده، معمولاً باریک و بیضی شکل هستند و بافتی چرمین دارند، که 7-3 سانتیمتر طول و 8-5 میلیمتر عرض دارند، خوشه‌های گل آن 10-6 سانتیمتر در طول و 4 تا 7 سانتیمتر در قطر رشد می‌کنند، رگ برگ‌های آن از هر دو طرف به وضوح قابل مشاهده هستند، همچنین دارای پرچم قرمز رنگ و یا بنفش تیره می‌باشد. گل‌های این گیاه زیبا هستند، اما گل شیشه شور پرچم‌های آن جلب توجه می‌کند و نه گلبرگ‌های گیاه، گل‌های این گیاه در اکثر گونه‌ها قرمز رنگ و در برخی گونه‌ها سفید، نارنجی، سبز و زرد رنگ هستند، گل‌های کالیستمون در اواخر بهار یا اوایل تابستان دیده می‌شوند، البته شرایط محیطی نیز در زمان شکوفا شدن گل‌های این درختان تاثیر گذار هستند.

انواع گل شیشه شور

اغلب گونه‌های گل شیشه شور به علت زیبایی گل‌های آن که به رنگ قرمز و برس مانند می‌باشند، کشت می‌شوند، این گیاه خیلی زود به گل می‌نشیند و بعد از ۵ سال بالغ می‌شود، اگر شرایط زندگی آن مساعد باشد عمر گیاه زیاد است، ترکیب قرار گرفتن و شکل ظاهری کالیستمون انسان را به یاد وسیله شستن شیشه‌ها و یا تمیز کردن لوله‌های توپ‌های قدیمی می‌اندازد، اما آنچه موجب این شباهت می‌شود، پرچم‌های بی‌شمار و دراز گل است که با رنگ سرخ تند خود به جای موهای برس قرار گرفته است.

برای خرید بذر گل و گیاهان زینتی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

نحوه نگهداری گل شیشه شور و نیازهای آن

آبیاری : گل شیشه شور اگرچه با وجود آبیاری منظم رشد و گل‌دهی بهتری دارند، اما برخی از گونه‌های این گیاهان بخصوص زمانی که در خاک مستقر می‌شوند، در برابر خشکی خاک نسبتاً مقاوم هستند  همچنین خشکی هوا را نیز تحمل کرده و با این مسئله مشکلی ندارد، نمونه‌هایی که به شکل گلدانی نگهداری می‌شوند و در طی زمستان به مکان محافظت شده همانند داخل خانه انتقال می‌یابند تا دچار سرمازدگی نشوند، می بایست کمتر در طی پاییز و زمستان آبیاری کرد یعنی در حدی که خاک خیلی خشک و سفت نشود اما لزومی به آبیاری کافی و کامل گلدان نیز نیست، زیرا در این فصل گیاه در حال استراحت و رکود است و در صورت آبیاری به همان شیوه دوران رشد در بهار و تابستان امکان پوسیدن و از بین رفتن گیاه وجود دارد.
دما: دمای 24 درجه سانتیگراد بهترین دما برای گل‌دهی این گیاه است. اگرچه برخی از انواع سرسخت این گیاه سرمای زمستان را تا 12- درجه سانتیگراد تحمل می‌کند، اما اکثر آنان به هیچ عنوان مناسب دمای زیر یخبندان نیستند و از بین می‌روند، مناسب‌ترین دمای حداقل برای این گیاهان حدود 7 درجه سانتیگراد است زیرا با سردتر شدن هوا ابتدا برگ‌ها ریزش می‌کنند و سپس ساقه‌ها و شاخه‌ها دچار سرمازدگی می‌شوند و سپس تمامی گیاه از بین خواهد رفت.
میزان نور: این گیاه به آفتاب کامل در سراسر روز نیاز دارد و حداقل روزی 8-6 ساعت نور مستقیم آفتاب باید به آن بتابد کمبود نور محیط موجب ریزش و یا عدم شکل‌گیری گل‌ها و شیوع برخی بیماری‌های قارچی می‌شود، بخصوص اگر هوای محیط مرطوب باشد این گیاه با ساعات بیشتری از نور مستقیم  مشکلی ندارد.

برای خرید کود به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

خاک: گل شیشه شور به بسیاری از انواع خاک‌ها پایداری نشان می‌دهد، حتی در خاک رسی سنگین خوب رشد می کند البته خاک مطلوب برای رشد این گیاه خاکی سبک با زهکش مناسب است و در صورت سنگین بودن خاک و ماندگاری رطوبت در خاک احتمال زرد شدن و ریزش برگ‌های گیاه و عدم گل‌دهی و زوال تدریجی آن وجود دارد، همچنین گل شیشه شور فقر غذایی خاک را به خوبی تحمل می‌کند، به بیان دیگر زهکش خاک و عدم ماندگاری آب و رطوبت در خاک، بیشتر از وجود مواد غذایی در خاک اهمیت دارد، البته وجود مواد غذایی کافی و مناسب در خاک به رشد و گل‌دهی این گیاه کمک می‌کند. بنابراین برای خاک این گیاه می‌توان از مخلوط خاک معمولی، خاک برگ، کود دامی پوسیده، تورب و ماسه استفاده کرد. در صورت وجود مواد ارگانیک همانند کود پوسیده دامی و یا خاک برگ نیازی به کوددهی نیست. مثلاً می‌توان هر سال با شروع فصل بهار لایه ای به ضخامت حدود 7-5 سانتیمتر از این مواد بر روی سطح خاک پخش کرد تا گیاه به تدریج از مواد درون آنها استفاده کند.
کوددهی: در صورت فقیر بودن خاک و تمایل به استفاده از کودهای شیمیایی می‌توان سالی 4-2 مرتبه از کودی کامل همانند فرمول  20-20-20 و یا سایر کودها با فرمول مشابه استفاده کرد. همچنین استفاده از کودهایی که فسفر بیشتری نسبت به پتاسیم و نیتروژن دارند نیز به گل‌دهی بهتر این گیاهان کمک می‌کند.

برای خرید خاک برگ ارگانیک به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

تعویض گلدان: زمان تعویض نمونه‌هایی که به شکل گلدانی نگهداری می‌شوند، در اواخر زمستان، اوایل بهار است اگر اندازه گیاهتان را در گلدان دوست دارید نیازی به بزرگ کردن گلدان نیست، فقط آنرا از گلدان در بیاورید. سپس مجدداً در همان گلدان بکارید، اما برای کاشت مجدد از خاک‌های غنی و تازه استفاده کنید.

روش تکثیر گل شیشه شور

برای خرید سم و قارچ کش به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

نحوه تکثیر گل شیشه شور

اغلب گونه‌های گل شیشه شور از طریق بذر تکثیر می‌شوند، اما انواع مشهور آن را باید از طریق قلمه‌های نیمه خشبی (چوب نیمه سخت) در اواخر بهار تا اوایل تابستان تکثیر نمود، ابتدا با یک چاقوی تیز، قلمه‌های انتهایی ساقه را به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر از گیاه جدا کنید. البته می‌توانید، زمانی که جوانه‌ها خیلی بلند نشده اند، آنها را محکم با دست بگیرید و به سمت پایین خم کنید و آنرا همراه پاشنه یعنی قسمتی از ساقه اصلی که به جوانه متصل است، بشکنید و از آن برای قلمه زدن استفاده نمایید. ابتدا در هر دو روش انتهای قلمه‌ها را در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست مخصوص بذر و قلمه ، بکارید و آنها را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید و آن را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب با دمای حدود 18 درجه سانتیگراد قرار دهید و مراقب باشید که سطح خاک خشک نشود. پس از دو ماه ، که ریشه دهی انجام شد، کیسه پلاستیکی را بردارید تا گیاه در محیط طبیعی رشد کند. بعد از سه تا چهار ماه گیاه را به گلدانی با قطر دهانه ۱۳ تا ۱۸ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت منتقل کنید.
هرس: درختان شیشه شور نیاز چندانی به هرس ندارند. کوتاه کردن ساقه‌هایی که بیش از اندازه بلند شده اند و یا ساقه‌هایی که مزاحم رشد سایر شاخه‌ها به خصوص در مرکز گیاه هستند را بهتر است که بعد از اتمام فصل گل‌دهی انجام داد، زیرا شاخه‌های نو از انتهای گل‌ها می‌رویند، همچنین برخی نمونه‌های این گیاه که به شکل گلدانی نگهداری می‌شوند را می‌توان به شکل شدیدتری هرس کرد، به صورتی که بعد از اتمام فصل گل، شاخه‌های گیاه را تا نیمه ارتفاع آنان کوتاه کرد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!

دیدگاه ها

  • پاسخ
    شریف بویری
    23 اردیبهشت 1403
    شریف بویری

    ممنون از مقاله بسیار عالی وکاملتون مطالب را بسیار عالی وکاربردی ذکر فرمودید . ،تنها نکته نگفته موضوع افات وبیماریهای آن است .

  • پاسخ
    ایمان الیاسی
    14 بهمن 1401
    ایمان الیاسی

    شیشه شور من بعداز ۶ سال که کاشتمش هنوز گل نداده .... توی باغچه داخل خیابون هستش حتی تمام شیشه شورهای شهرمون چه داخل بلوار چه داخل میدانها گل میدن زیادم گل میدن فقط تابستون یک بار یک دونه گل داد !! ولا نمیدونم چه دلیلی داره ...؟ نیاز به گرده افشانی داره یانه ..... خواهش میکنم راهنماییم کنید ازتون تقاضا دارم جوابم رو بدین یاتشکر

  • پاسخ
    نازبو - یاوری
    14 بهمن 1401
    نازبو - یاوری

    سلام کوددهی رو انجام بدین براش احتمالا بهتر میشه

  • پاسخ
    ناشناس
    30 مرداد 1401
    ناشناس

    سلام من گل شیشه شور دارم کلا برکتش خشک شدن چیکار کنم نیاز به هرس داره آیا شاخه‌ای خشکو جدا کنم

  • پاسخ
    نازبو - زلفی پور
    31 مرداد 1401
    نازبو - زلفی پور

    سلام حتما گیاهتون رو کامل چک کنید که آفت نداشته باشه بله شاخه های خشک رو جدا کنید تا بوته احیا بشه

  • پاسخ
    شیدا
    15 فروردین 1401
    شیدا

    سلام خوبین من یزد هستم از کجا میتونم این گل رو پیدا کنم چنجایی پرسیدم نداشتن

  • پاسخ
    کامبیز
    07 تیر 1401
    کامبیز

    سلام اتفاقا اکثر گلخانه ها دارن

  • پاسخ
    مریم بلوری
    02 تیر 1401
    مریم بلوری

    سلام .مانا گیاه ساری.براتون ارسال می کنند.

  • پاسخ
    نازبو - زلفی پور
    26 خرداد 1401
    نازبو - زلفی پور

    سلام ممنون سلامت باشید متاسفانه اطلاعی ندارم دوست عزیز