گیاهان شاداب و راهکار های داشتن گیاهانی سرزنده
تمامی افرادی که در منزل خود گیاهان طبیعی را نگهداری می کنند، همیشه در پی راهی هستند که گیاهان، شادابی و طراوت خود را حفظ کنند. در اهمیت نگهداری از گیاهان آپارتمانی تردید نیست. هدف، چه تدارک زیبایی بصری خانه باشد و چه استفاده از دیوار سبز برای تصفیه هوا، در صورتی که گیاهان آپارتمانی سرحال و قبراق نباشند، به معکوس این اهداف خواهید رسید! برگهایی پژمرده یا زرد شده که یارای سرپا ایستادن ندارند و زشت میشوند، یا گیاهانی بیرمق که تاب تصفیه هوا ندارند.
امروز چند راه برای داشتن گیاهانی با سر زنده طراوت را با شما در میان خواهیم گذاشت، در ادامه با ما همراه باشید.
رطوبت برای زنده نگه داشتن گل و گیاه فاکتور حیاتی به شمار می رود
یکی از بایستههای این نگهداری، تامین رطوبت برای گیاهان آپارتمانی است؛ اما در اقلیم ایران که بیشتر استانها دارای اقلیمی خشک و کم رطوبت دارند، اهمیت این تأمین رطوبت دو چندان است. برای تامین رطوبت برای گیاهان آپارتمانی چندین راهکار ساده وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
آبپاشی به کمک آبپاشهای دستی
برای تامین رطوبت برای گیاهان اولین راهحل استفاده از اسپریهای آبپاش است که به وفور در دسترس است. اسپری کردن آب روی برگهای گیاهان کاری ساده به نظر میرسد؛ ولی نیاز است که نکات مهمی را رعایت کرد. نظیر اینکه اسپری روی برگهای گیاه درست در زمانی که آفتاب روی برگها میتابد، باعث آسیب دیدن برگها میشود. یا اینکه در آبپاشی روی برگهای شماری از گیاهان (نظیر سرخسها و بنفشه آفریقایی) باید احتیاط کرد.
نگاهداری گروهی گیاهان
نگهداری گیاهان در کنار یکدیگر سبب میشود که رطوبتی که از گلدانهای هر یک از گیاهان خارج میشود، یا عرقی که گیاهان (مخصوصاً پهن برگها) میکنند، در میان شاخ و برگ گیاهان به دام بیفتد. در وضعیتی که از یک گلدان به تنهایی نگاهداری میشود، گردش هوا در اطراف گلدان سبب میشود که رطوبتی که در اطراف گیاه پدید آمده در سطح فضای اطراف پخش شود. این امر همچنین سبب میشود رطوبت اطراف گلدان کمتر شود که به علت پایینتر آمدن درصد رطوبت اطراف گیاه، باعث میشود هم تعریق و هم تبخیرِ آب از گیاه سرعت بگیرد و نیاز آبی گیاه بیشتر شود.
دستگاههای بخور سرد
در تابستان کولرهای گازی و در زمستان رادیاتورها و شومینهها و بخاریها، مستعد خشک تر کردن هوا هستند و زیانهای این خشکی هوا بر کسی پوشیده نیست. راهکار دیگر برای تامین رطوبت برای گیاهان استفاده از دستگاه رطوبت ساز است. از این دستگاهها معمولاً در زمستانها استفاده میشود.
استفاده از سینی شن
واپسین و سادهترین راهکاری که برای تأمین رطوبت گیاهان بدان اشاره میکنیم، استفاده از سینی شن است.برای این کار، زیر گلدانی های گیاهان را کمی بزرگتر از حالتهای معمول در نظر میگیریم و آنها را تا نزدیکیهای لبه از دانههای شن و سنگ انباشته میکنیم. آبی که از سوراخ انتهای گلدان خارج میشود، از لابه لای سنگهای موجود در زیرگلدانی عبور کرده و در آن ذخیره شده و به مرور تبخیر میشود و رطوبت لازم را مهیا میکند.
گلدان ها را تغییر دهید
هرساله گیاهان رشد می کنند و ریشه آنان مکان وسیع تری برای رشد نیاز دارد. تعویض گلدان موجب می شود انگل های گیاهی و قارچ و کپک ها به ریشه گیاهان صدمه وارد نکنند و فرصتی برای رشد نداشته باشند؛ به این طریق خاک هم پایدارتر می ماند. تعویض گلدان برای تمام گیاهان لازم است، اما برای گیاهان کم رشد مانند کاکتوس، هرچند سال یک بار نیاز به تعویض گلدان است.
از ظروف شیشه ای استفاده نکنید
یادتان باشد ظروف شیشه ای را فقط برای قلمه زدن گیاهان استفاده کنید، زمانی که گیاه شما ریشه داد باید ظرف آن عوض شود چرا که این ظروف نور را به راحتی عبور می دهند و آب فراوان نیز موجب گندید گی ریشه ها و از بین رفتن آنها می شود.ظروف شیشه ای آب رو ندارند و به همین دلیل آب اضافی از خاک آنها خارج نشده و ریشه های گیاه از بین می روند. اگر از این ظروف استفاده می کنید، باید مرتبا آب گلدان را تعویض کنید یا با سنگ های ریز و درشت ریشه ها را بپوشانید و به مرطوب نگه داشتن سنگ ها بسنده کنید.
گلدان های سفالی را انتخاب کنید
بهترین گلدان ها با خاک رس ساخته می شوند که به گلدان های سفالی معروفند، چرا که بهترین شرایط برای شادابی و نشاط گیاه را تامین می کنند و موجب می شوند که دمای خاک برای ریشه در تابستان خنک و در زمستان گرم باشد. مخصوصا برای گیاهی مانند کاکتوس که به آب زیاد نیاز ندارد، استفاده از این گلدان ها موجب نشت آب اضافی به بدنه گلدان می شود. گلدان های پلاستیکی نیز برای برخی گیاهان آپارتمانی مانند پتیوس و فیکوس مناسب اند. از گلدان های فلزی هرگز استفاده نکنید، چراکه موجب زنگ زدن و افزایش نفوذ سم در خاک می شوند، البته گلدان های استیل جدید دارای روکش های مناسب بدون ضرر هستند.
خاک گلدان هایتان را هر سال تعویض کنید
خاک گلدان ها را هر سال تعویض کنید، آبها دارای املاح بسیار زیادی هستند و اگر دقت کرده باشید پس از مدتی کپک و لکه های سفید بر روی خاک ایجاد می شود؛ این لکه ها نشانه ای بر فقر خاک بوده و باید خاک گلدان تعویض شود. بهتر است سالی یک بار خاک گلدان را تعویض کنید تا موقعیتی مناسب برای رشد گیاهان ایجاد شود.
به تغذیه توجه کنید
تمامی گیاهان در فواصل مختلفی از سال نیازمند مواد مغذی هستند، و این مواد از طریق خاک به مصرف گیاه می رسد. برای این منظور می توانید از کود های شیمیایی و کودهای غیر شیمیایی بهره بگیرید. کودهای شیمیایی را نصف غلظت نوشته شده بر روی بسته بندی به گیاهان خود بدهید، برای کودهای غیر شیمیایی هم می توانید از آب برنج بدون نمک، پوست تخم مرغ، مانده پوست میوه ها و … استفاده کنید.از ریختن قهوه و نسکافه در خاک خودداری کنید؛ چرا که موجب اسیدی شدن خاک می شود. آب آکواریوم ها برای تقویت شاخه های جوان مناسب است، البته برای تامین کلیه این نیازها می توانید از کود بدون بو و جدید ورمی کمپوست استفاده کنید.
گرده افشانی را جدی بگیرید
گرده افشانی برای هر گیاه فصلی خاص دارد. بهترین فصل برای این کار فصول بهار و پاییز است، این گرده افشانی باعث حفظ طراوت و شادابی گیاهان بوده، و بهتر است در این مواقع از سال، گیاهان را در خارج از منزل نگه داری کنید تا زیبایی آن از بین نرود.البته گرده افشانی مخصوص گیاهان محدودی است که اغلب در باغچه ها کاشته می شوند.
آب و آفتاب دو فاکتور اصلی و مورد نیاز گیاهان
آبیاری برای گیاهان مهمترین بخش طراوت آنهاست اما آبیاری گیاهان هم باید با توجه به نیاز گیاه انجام شود؛ از آبیاری بیش از حد نیاز گیاه خودداری کنید تا موجب گندیدگی ریشه گیاه خود نشوید. بهترین اندازه آبیاری دو لیوان آب در هفته است. گیاهانی که در منزل نگه داری می کنید به آب فراوان احتیاج ندارند. علاوه بر آبیاری به اندازه برای گیاهان خود فضایی مناسب را در نظر بگیرید که از نور خورشید بیشترین استفاده را ببرند تا به اندازه نیاز فتوسنتز انجام شود و شاداب بماند. پشت پنجره، پاسیو و بالکن مکان های مناسبی برای نگه داری گیاهان است. حتی یک لامپ نیز می تواند نور گیاه را تامین کند. برای شادابی بیشتر گیاهان بهتر است در فصل تابستان آنها را بیرون آورده و چند ساعتی در هوای آزاد قرار دهید.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!