آموزش گام به گام کاشت فلفل
قبل از پرداختن به روشهای کاشت فلفل لازم است توضیح مختصری در خصوص این گونه داده شود. فلفلها گیاهانی یکساله یا چندساله از جنس Capsicum هستند که تنوع گونهای بسیار زیادی دارند. از جمله این گونهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اغلب گونههای فلفل حاوی ترکیبات کپسایسین و دیهیدروکپسایسین هستند (این ترکیبات طعم تند فلفل را ایجاد میکنند)، اما فلفل دلمهای فاقد این ترکیبات بوده و به همین دلیل طعم آن شیرین است.
گیاهان فلفل الگوهای رشد متنوعی دارند و شکل ظاهری آنها میتواند از علف تا درختچه متغیر باشد. ارتفاع معمول و نرمال آنها نیز بین 0.5 تا 1.5 متر است. برخی از گونهها همچون چشم پرنده زیمبابوه، به قدری کوچک هستند که ارتفاع آنها به 30 سانتی متر هم نمیرسد، اما طول برخی دیگر از گونهها مانند درختچه فلفل روکوتو، می تواند از 2 متر نیز فراتر رود.
گیاهان فلفل میتوانند به صورت مستقیم یا خوشهای رشد کنند و رنگ ساقههای آنها نیز از سبز تا قهوهای متغیر است. برگهای این گیاه معمولاً به رنگ سبز تیره هستند. این برگ ها به شکل تخممرغی یا نیزهای با حاشیههای صاف به صورت متناوب بر روی شاخهها نمود پیدا میکنند.
گلهای فلفل اصولا کوچک، ستارهمانند و معمولاً دارای پنج گلبرگ هستند و رنگ آنها بسته به گونهاش میتواند سفید، بنفش یا زرد باشد. این گلها که خودگرده افشان هستند، به صورت خوشهای ظاهر و در طول تابستان شکوفا میشوند و در نهایت میوههای فلفل را تولید میکنند. این میوها برای غذا، دارو و ادویه مورد استفاده قرار میگیرند.
جهت خرید بذر فلفل کلیک کنید!
میوههای فلفل از نظر گیاهشناسی در دسته توتهای بدون گوشت با حفرههای بزرگ قرار میگیرند. در درون این حفرهها، تعدادی دانه صاف و زرد رنگ قرار گرفته است. این میوهها تنوع بالایی از نظر اندازه، شکل، رنگ و میزان تندی دارند. شکل ظاهری آنها میتواند از توتهای کوچک گرد تا غلافهای بلند و باریک متغیر باشد. همچنین آنها در رنگهایی مانند سبز، قرمز، زرد، بنفش، نارنجی و سیاه نمود پیدا میکنند. اصولا رنگ قرمز روشن در بسیاری از گونهها رایجتر از سایر رنگها است و دلیل آن وجود ترکیبات کاروتنوئیدی میباشد.
کاشت فلفل
تندی فلفلها با واحد حرارتی اسکوویل (SHU) و بر اساس غلظت کپسایسین اندازهگیری میشود. این تندی از صفر در فلفل دلمه تا بیش از 2 میلیون SHU در فلفل کارولینا ریپر متغیر است.
در آب و هوای معتدل، فلفل ها به عنوان گیاهان یکساله کاشته می شوند و چرخه زندگی خود را در یک فصل تکمیل می کنند. در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری، آنها می توانند به صورت چندساله رشد و برای چندین سال متوالی میوه تولید کنند.
خاستگاه فلفلها به آمریکا برمیگردد به طوری که این احتمال وجود دارد که فلفل زینتی بومی کشور مکزیک باشد. خاستگاه سایر گونهها نیز به مناطق مختلف آمریکای جنوبی برمیگردد. امروزه، کاشت فلفل در سراسر جهان به دلیل کاربردهای گستردهش در آشپزی، ساخت دارو و به عنوان گیاه زینتی متداول است.
حقایق جالب در مورد فلفل ها
جهت خرید بذر فلفل دلمه ای کلیک کنید!
فلفلها گیاهان گرمسیری هستند که بهترین رشد را در دمای بین 18 تا 30 درجه سانتیگراد در طول روز و 16 تا 21 درجه سانتیگراد در طول شب نشان میدهند. آنها به طور کلی به یک فصل رشد طولانی نیاز دارند و در فصول خنک رشد آنها کند میشود. بنابراین بهترین زمان برای کاشت آنها پس از گرم شدن خاک (یعنی رسیدن آن به دمای 18 درجه سانتیگراد یا بیشتر) است. در واقع بهترین بازه زمانی برای کاشت فلفل اواخر بهار یا اوایل تابستان و پس از آخرین یخبندان میباشد.
بهترین دمای روز برای تشکیل میوه فلفلها بین 18 تا 27 درجه سانتیگراد و دمای شب بالاتر از 13 درجه سانتیگراد است. اگر دمای شب به بالاتر از 30 درجه سانتیگراد برسد، میوهدهی صورت نخواهد گرفت.
بهترین روش برای کاشت فلفل
از آنجایی که منشأ فلفلها به مناطق گرمسیری برمیگردد، این گیاهان به سرما بسیار حساس هستند. دمای پایینتر از 15 درجه سانتیگراد میتواند رشد آنها را متوقف کند و گلدهی را به تاخیر بیندازد. اگر دما به زیر 10 تا 13 درجه سانتیگراد کاهش یابد، ممکن است گلها ریزش یا میوهها شکل نامناسبی پیدا کنند.
به منظور کسب موفقیت در کاشت فلفل در مناطق سردسیر، لازم است بذر این گیاه 8 تا 10 هفته قبل از آخرین یخبندان در فضای داخلی خانه کاشته شود. سپس پس از گرم شدن کافی خاک میتوان آنها را به فضای باز منتقل کرد.
فلفلها برای داشتن رشد مناسب به خاک حاصلخیز، زهکشی خوب و آبیاری منظم نیاز دارند، اما باید دقت داشت که خاکهای غرقابی شده میتواند منجر به پوسیدگی ریشههای آنها شود.
زمان مناسب برای کاشت فلفل
در اکثر مناطق بهتر است بذرها 8 تا 10 هفته قبل از آخرین یخبندان بهاره در محیط محافظتشده کشت شوند. باید دقت داشت که دمای مطلوب خاک برای جوانهزنی بذرها در این مرحله باید بین 21 تا 29 درجه سانتیگراد باشد. جوانهزنی بذرها معمولاً 8 تا 25 روز پس از کاشت صورت میگیرد. پس از تشکیل دو جفت برگ حقیقی بر روی نهالها، میتوان آنها را به گلدانهای بزرگتر با قطر 7 تا 10 سانتیمتر منتقل کرد. نهالها در این مرحله نیازمند نور کافی و رطوبت مناسب هستند. اگر در طول نگهداری از نهالها در فضای داخلی، جوانههای گل بر روی ساقه نمود پیدا کرد بهتر است اقدام به حذف آنها کنید. این عمل باعث تقویت رشد رویشی گیاهان و افزایش عملکرد محصول خواهد شد.
به منظور کسب اطمینان از موفقیت آمیز بودن فرایند کاشت فلفل بهتر است کشت بذر در محیط داخلی صورت گیرد. این امر به گیاهان کمک میکند که شروع قوی داشته باشند و برای منتقل شدن به فضای باز آمادگی کافی را بدست آورند. کاشت داخلی بذرها شانس داشتن یک فصل رشد پربار را افزایش میدهد.
روش کاشت بذر فلفل در محیط داخلی
بسته به رقم کشت شده، متوسط میباشد.
نکات مهم کاشت فلفل
آفات: شتهها، کنههای تار عنکبوتی و مگسهای سفید
روشهای پیشگیری و کنترل: با استفاده از صابونهای حشرهکش و روغن نیم میتوان آفات مذکور را از بین برد. همچنین امکان مقابله با این آفات از طریق افزایش رشد حشرات مفید مانند کفشدوزکها وجود دارد.
بیماریها: سفیدک پودری و لکه باکتریایی
روشهای پیشگیری و کنترل: به منظور پیشگیری از شیوع این بیماریها باید از وجود تهویه مناسب برای گیاهان اطمینان حاصل کرد و در صورت لزوم از قارچکشهای ارگانیک استفاده نمود.
برداشت فلفل
بعد از برداشت، برای نگهداری بهینه از فلفل ها بهتر است آنها را در یخچال با دمای 7-10 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 80-90 درصد قرار دهید. در این صورت دو تا سه هفته دوام میآورند. لازم به ذکر است که فلفلها به سرما حساس هستند و در صورت نگهداری طولانی مدت در یخچال، ممکن است پوست آنها دچار چروکیدگی شود.
خشک کردن برخی از فلفلها مانند کاین یا تایلندی که گوشت نازکی دارند به دو صورت امکان پذیر است:
یک روش متداول برای خشک کردن این فلفلها، بستن آنها به یکدیگر به شکل رشتههای بلند (ریسترا) است. این تکنیک در محیطهای گرم و خشک که خطر کپک زدگی کم است، میتواند موثر واقع شود. دیوارههای نازک آنها شرایطی را برای تبخیر سریع و یکنواخت رطوبت فراهم میکند و آنها را برای خشک شدن در هوا مناسب میسازد.
در مقابل، فلفلهای با گوشت ضخیم مانند هابانرو یا روکوتو برای خشک کردن در هوا مناسب نیستند زیرا حجم رطوبت آنها بالا است و این امر احتمال کپک زدگی را قبل از خشک شدن کامل افزایش میدهد. برای این ارقام، بهتر است از دستگاه های خشک کن استفاده شود زیرا علاوه بر خشک کردن کامل آنها، طعم و تندیشان را نیز حفظ میکند.
تکثیر گیاهان فلفل از طریق بذر انجام میشود. میتوان بذرها را از میوههای رسیده جمعآوری نمود. با این حال، در صورت کشت همزمان ارقام مختلف فلفل، گرده افشانی متقابل نیز بین آنها رخ میدهد. بذرهای حاصل از گرده افشانی ممکن است ویژگیهای ژنتیکی مشابه با گیاهان مادری خود نداشته باشند.
تکثیر فلفل
فلفلها در آشپزی کاربرد وسیعی دارند و میتوان از آنها به صورت تازه، خشک شده یا پودر شده، برای افزایش تندی غذاها استفاده کرد. فلفل ها جایگاه ویژه ای در آشپزی جهان دارند و بخش جدایی ناپذیر بسیاری از غذاها هستند.
فلفلها نه تنها به دلیل تندیشان ارزشمند هستند، بلکه به خاطر طعمهای منحصر به فردی که به غذاها میبخشند نیز بسیار محبوباند. برخی از انواع فلفلها، مانند هابانرو، طعم میوههای گرمسیری را به غذاها میافزایند، در حالی که برخی دیگر، مانند چیپوتله دودی، تندی آتشینی به آنها میبخشند. علاوه بر این، فلفلها به طور گستردهای برای تهیه سسهای تند، چاشنی، ترشیجات و روغنهای طعمدار استفاده میشوند.
فلفل در آشپزی
در نهایت، کاشت فلفل ها میتواند تجربهای بسیار لذتبخش برای باغبانان مبتدی و حرفهای باشد. با وجود تنوع بسیار زیاد ارقام مختلف فلفل، باغبانان میتوانند از طیف گستردهای از طعمها و رنگها لذت ببرند. مراقبت و رسیدگی مستمر منجر به برداشت فراوان فلفلهایی که میتوانند طعم و مزه انواع مختلف غذاها را ارتقا دهند، خواهد شد.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!
سلام وقتتون بخیر ، من گیاه فلفل را مثل دستورعملی که در سایت هست انجام دادم و حسابی رشد کرد می خوام بدونم می تونم از ریشه خارجش کنم و به مسافرت ببرم و اونجا دوباره درون خاک قرار دهم ؟؟؟ ممنون
سلام چه کودی برای فلفل و گوجه خوبه
سلام من کاشتم ولی چندتا بذر تو یه گلدون الان خوبه داره گل میکنه چندتا بذر کنارهم که مشکلی نداره؟
سلام و عرض ادب همه مراحل خیلی خوب پیشرفته الان که داره گل میده که فلفل دربیاره گلها میریزه چرا؟روزی ۲بار آب میدم و اسپری هم میزنم علت ریزش گلها چیه؟?
سلام دلایل زیادی باعث ریزش گلهای فلفل میشه: گرمای بیش از اندازه، آبیاری نامناسب هم آبیاری زیاد و هم آبیاری کم هر دو باعث ریزش گل فلفل میشه، اینکه خاک همیشه خیس باشه باعث ریزش گلها میشه اجازه بدین بین دو آبیاری سطح خاک تا عمق 7-8 سانت خشک بشه و بعد آبیاری کنید، دلیل دیگه نیتروژن بیش از اندازه خاک هستش اگه از کودهایی با نیتروژن بالا مثل کودهای حیوانی بیش از اندازه استفاده کردین معمولا این مشکل پیش میاد از کودهایی که فسفر و پتاسیم بالا دارن استفاده کنید و دلیل دیگه گرده افشانی ناقص هست اگه گرده افشانی درست انجام نشه گلها میریزن
سلام اگه فضای کافی دارن مشکلی نداره
سلام توی چه مرحله ای دوست عزیز؟ برای کشت های خانگی قبل از کاشت بذر فلفل و بذر گوجه می تونید خاک را با مقداری کود دامی پوسیده یا کمپوست مخلوط کنید که معمولا کافی هست و موقع گلدهی اگه ریزش گل داشتید یا کم بار بود می تونید از کودهای پتاس بالا استفاده کنید ولی برای کشت های وسیع بهتره با یک کارشناس کشاورزی مشورت کنید که برنامه کوددهی بهتون بده
کند یک گلدان ۲۰در۶۰ فلفل سبز کاشتم به فاصله ۳ سانت پرشده آیا از نظر بار دهی مشکل دارد
سلام وقتی بذرها جوونه زدن اگه خیلی متراکمن باید تنک کنید که بوته ها فضای کافی برای رشد داشته باشن
من فلفل کاشتم در اومده ولی برگ هاش کم رنگ میشه بعد شل میشه میوفته چیکار کنم چند روز یکبار آب بدم
یک روز در میون اب بده تو افتاب بذار درست میشه
سلام بستگی به بذر و تغذیه داره، جهت خرید بذر فلفل به فروشگاه نازبو مراجعه کنید.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!