کاشت کرفس
کاشت کرفس
کرفس اگرچه یک سبزی دوساله است، اما معمولاً بهعنوان یک سبزی یکساله کشت میشود. این گیاه ساقههای گوشتی، ایستاده و فیبری دارد که ارتفاع آنها به 40-60 سانتیمتر میرسد. برگهای شانهای این گیاه به قسمتهای کوچکی تقسیم شدهاند. در دومین سال بعد از کاشت کرفس، این گیاه خوشههایی از گلهای کوچک به رنگ کرم-سفید تولید میکند که به صورت چترهای متراکم (ساقههای کوتاه گل از یک نقطه مشترک بیرون میآیند و شبیه به یک چتر میشوند) چیده شدهاند. این گلها در انتهای فصل رشد خود بذرهایی کوچک، قهوهای، پهن و بیضیشکل تولید میکنند که طول و عرض هر کدام از آنها ۱.۵ تا ۲ میلیمتر است.
جهت خرید بذر کرفس کلیک کنید!
نکات مهم کاشت کرفس
کرفس گیاهی مناسب برای فصول خنک است و آب و هوای خنک را ترجیح میدهد. از اینر دمای مطلوب برای رشد آن بین ۱۵ تا ۲۱ درجه سانتیگراد است. این گیاه در مکانهای خنک و مرطوب رشد میکند و به رطوبت دائمی نیاز دارد. این سبزی میتواند مقداری سایه را تحمل کند، اما توان تحمل گرما را ندارد. کرفس میتواند دمای بین ۵ تا ۲۷ درجه سانتیگراد را تحمل کند. با این حال توصیه میشود در دماهای کمتر از ۱۲.۷ درجهسانتیگراد از پوششهای حفاظتی استفاده شود. این پوششها از گلدهی زودرس (بذردهی زودهنگام) جلوگیری میکنند.
جهت خرید کود صیفیجات کلیک کنید!
برای کسب نتیجه مطلوب، بهتر است ابتدا کاشت کرفس در داخل خانه یا گلخانه انجام شود و سپس به فضای باز منتقل گردد. روند جوانهزنی این گیاه کند است و خیساندن بذرها در آب گرم به مدت یک شب میتواند احتمال موفقیت جوانهزنی را افزایش دهد.
بذرها را در سینیهای نشا یا گلدانهای کوچکی که با خاک مناسب پر شدهاند، بکارید. بعد از کاشت کرفسها، آنها را به خوبی آبیاری کنید و اجازه ندهید خاک خشک شود. دمای خاک را بین ۱۲.۷ تا ۲۱ درجه سانتیگراد نگه دارید. همچنین برای جوانهزنی مطلوب، محدوده دمایی ایدهآل ۱۵ تا ۲۱ درجه سانتیگراد است.
نهالها ۲ تا ۳ هفته بعد از کاشت کرفس ظاهر میشوند. آنها زمانی که به ارتفاع ۵ سانتیمتر رسیدند، میتوانند به گلدانهای جداگانهای منتقل شوند. زمانی که ارتفاع نهالها به ۱۵ سانتیمتر رسید یا اصطلاحا سخت شد، میتوانید آنها را به محیط بیرون منتقل کنید. بهتر است این انتقال به صورت تدریجی صورت گیرد تا گیاه به محیط عادت کند.
شرایط مراقبت و نگهداری از کرفس
اگر پیشبینی میکنید دما ممکن است به زیر ۱۲.۷ درجه سانتیگراد برسد، باید برای جلوگیری از ایجاد ساقههای ضعیف، گیاهان را با پوششهای مناسب کاملا بپوشانید. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دمای پایین میتواند منجر به گلدهی زودرس (به بذر رفتن) گیاه شود. گیاهان میتوانند تا پاییز (خزان) در باغ بمانند زیرا قادرند یخبندان خفیف را تحمل کنند. با این وجود آنها نمیتوانند در یخبندانهای شدید دوام بیاورند. لازم به ذکر است ساقههای بدون پوشش تیرهتر میشوند و در مقایسه با ساقههای جوان و لطیف، فیبریتر هستند.
متوسط
سفید کردن (محافظت از ساقهها در برابر نور) اصولا برای تولید ساقههای لطیف و رنگپریده و کاهش تلخی گیاه انجام میشود. برای این کار، دو هفته قبل از برداشت، ساقهها را با کاغذ یا خاک میپوشانند.
سفید کردن کرفس موجب نرم و ملایمتر شدن طعم ساقهها میشود. در این روش نمیگذارند نور به ساقهها برسد، در نتیجه رنگ آنها روشنتر و تلخیشان کمتر میشود. کرفسهای حاصل از این روش رنگپریده، ترد و کمفیبر هستند. در ادامه به روش سفید کردن کرفس اشاره میشود.
1-بهترین زمان برای سفید کردن: سفید کردن کرفس را چند هفته قبل از برداشت شروع کنید. برای بیشتر ارقام، این کار ۱۰ تا ۱۴ روز قبل از برداشت انجام میشود.
2-پوشاندن ساقهها
سفید کردن کرفس
3-محکم کردن مواد پوشش: پوششها باید اطراف ساقه گیاه محکم پیچیده شوند و در جای خود ثابت شده باشند. لازم به ذکر است این پوششها نباید آنقدر محکم شوند که به ساقهها آسیب وارد شود.
4-برداشت: ساقههای کرفس را ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از سفید شدن، یعنی زمانی که هنوز رنگپریده و لطیف هستند، برداشت کنید.
سفید کردن علاوه بر افزایش زیبایی ظاهری کرفسها، موجب بهبود طعم آنها و کاهش تلخیشان نیز میشود.
گیاهان همراه خوب شامل: ترهفرنگی، پیاز و گوجهفرنگی میشوند.
گیاهان نامناسب برای کاشت در مجاورت کرفس: جعفری
برداشت کرفس
گیاهان جدید از طریق بذر تکثیر میشوند.
در نهایت باید گفت کرفس نوعی سبزی مغذی است که با صبر باغبان میتواند ساقههای ترد و برگهای خوشطعمی را ایجاد کند. در واقع با مراقبت، آبیاری مداوم و مدیریت دقیق آفات، این محصول میتواند به خوبی رشد کند.
کرفس در آشپزی
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!