معرفی آفت گیاهی شپشک آرد آلود
شپشک آرد آلود "Mealy bug" یا شته پشمالو "Woolly aphid" حشره ای با نام علمی "Pseudococcus" از خانواده "Pseudococcidae" میباشد. اگر علاقمند به نگهداری گیاهان آپارتمانی باشید، احتمالاً با تفالههای سفید مومی شکل روی برگها و ساقهها مواجه شده اید. وجود این تفالههای مومی ناشی از خسارت آفتی به نام شپشک آرد آلود میباشد. این حشرات ریز در محیطهای گرم و مرطوب یافت میشوند، پس میتوان نتیجه گرفت که شپشکها در خانه و گلخانه در شرایط مطلوب رشد و تکثیر هستند. این آفت به شدت کاکتوسها و ساکولنتها را مورد حمله قرار میدهد و در صورت عدم درمان به سرعت گیاه را از بین میبرد. به همین دلیل همیشه باید کاکتوسها و ساکولنتهای خودتان را بررسی کنید. و گیاهان جدید را کاملاً کنترل و قرنطینه نمایید.
برای خرید سم و قارچ کش به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.
شپشک آرد آلود یکی از آفتهای خطرناک گیاهان است که به صورت گروهی به گیاه حمله کرده و با ایجاد زخم و مکیدن شیره گیاه باعث نابودی آن میشود. این حشرات که طول بدن آنها تا 3 میلیمتر هم میرسد دارای پوششی پشمالو و آرد مانند بوده و به راحتی قابل تشخیص میباشند. شپشک های آرد آلود به سرعت تکثیر مییابند و برخلاف حشرات سپردار دیگر میتوانند به راحتی حرکت کرده و به سرعت به تمامی اندام گیاه حتی ریشه هم سرایت کنند. در صورت عدم کنترل این آفت، نابودی گیاه حتمی است.
جهت خرید چسب زرد جذب کننده حشرات به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.
این حشرات به دلیل داشتن پوشش آرد مانند بر روی بدنشان به راحتی بر روی سطح گیاه قابل تشخیص هستند. همچنین این حشرات تخمهای خود را نیز با پوشش پشمی شکلی میپوشانند و وجود این پوشش نشانه حضور این حشرات میباشد. البته گاهی اوقات ممکن است این حشرات خود را در لابلای برگها و یا تیغها پنهان کنند و یا فقط در درون خاک و اطراف ریشه حضور داشته باشند که در این صورت بررسی دقیقتری نیاز است.
وجود شیره عسلی بر روی سطح گیاه نیز میتواند دلیلی بر حضور این حشرات باشد. البته ناگفته نماند برخی از کاکتوسها به طور طبیعی این شیره را از خود ترشح میکنند، ولی معمولاً شیره ای که شپشکها ترشح میکنند مورد هجوم قارچهای سیاه رنگ قرار میگیرد. وجود این شیره بر روی گیاه موجب جذب مورچهها نیز میشود و در واقع مورچهها به نوعی پرورش دهنده این حشرات میباشند. پس ازدحام مورچهها در اطراف گیاه میتواند دال بر وجود این آفت باشد.
گیاه آلوده معمولاً دچار توقف رشد شده و حالت بیمار و چروکیده به خود میگیرد و از آنجایی که این حشرات علاقه خاصی به قسمتهای جوان و تازه گیاه دارند این قسمتها شکل اصلی خود را به سرعت از دست میدهند. برگهای ساکولنتها نیز کوچک شده و شکل طبیعی خود را از دست میدهند و به راحتی از تنه جدا میشوند.
همچنین بخوانید: 10 بیماری گیاهی که باید مراقب آنها باشیم.
برای مبارزه با این آفات حتما برگهای مرده و یا قسمتهای هرس شده گیاه را از محیط خارج کنید. در مبارزه بیولوژیک علیه این افت از کفشدوزک از نوع cryptolaemus montrouzieri میتوان در محیطهای سر بسته همانند گلخانه برای مبارزه با این آفت استفاده کرد. توجه کنید که لارو کفشدوزک شباهتهای زیادی با لارو شپشک آرد آلود دارد. هم لارو و هم حشره بالغ کفشدوزک میتوانند از شپشکها تغذیه کنند. یکی دیگر از حشراتی که از شپشکها تغذیه میکنند، زنبور پارازیت با نام علمی leptomastix spp است، هم کفشدوزک و هم زنبور پارازیت برای فعالیت خود به دمای بالایی نیاز دارند و در برابر بسیاری حشره کشها حساس هستند.
برای مبارزه شیمیایی باید از سموم سیستمیک استفاده کرد، زیرا پوشش آرد آلود این حشره از آن در برابر سموم محافظت میکند بنابراین بهترین راه استفاده از سمومی است که وارد جریان شیره گیاهی شده و به دلیل استفاده حشره از شیره گیاهی در نهایت وارد بدن حشره میشود، چنین سمومی را اصطلاحاً سموم سیستمیک مینامند. در مورد شپشکهای آرد آلود که بر روی ریشه فعالیت میکنند علاوه بر استفاده از سموم مناسب باید خاک گلدان را نیز عوض کرد و ریشهها را نیز از وجود مخلوط خاک قدیمی پاک کرد و سموم را بر روی قسمتهای مختلف ریشه استفاده کرد و دوباره گیاه را در گلدان با مخلوط خاکی ضدعفونی شده کاشت تا احتمال شیوع مجدد این آفت به حداقل ممکن برسد، از جمله سموم موثر بر روی این نوع حشرات که پوشش محافظ دارند میتوان به "Deltamethrin" و "Dinotefuran" و "Imidacliprid pyriproxifen" اشاره کرد.
همچنین بخوانید: مقابله با سفیدک پودری به روش طبیعی
در محیط منزل و وقتی تعداد گلدان کم است از چند روش خانگی میتوان برای از بین بردن شپشک استفاده کرد، که البته این روشها بستگی به شدت حمله آفات و مکان فعالیت آنان دارد. به عنوان مثال اگر شپشکها بر روی برگسار گیاه وجود دارند و هنوز جمعیت آنان به شدت زیاد نشده است، میتوان از مخلوط آب گرم و مایع ظرفشویی برای مبارزه با این آفت استفاده کرد مایع ظرفشویی برای نفوذ کردن در پوشش محافظتی آرد مانند شپشکها و کاهش چسبندگی شپشکها به سطح گیاه استفاده میشود.
کافی است که ۲ قاشق چایخوری از مایع ظرفشویی را با نیم لیتر آب مخلوط کرده و بعد به شکل اسپری بر روی ناحیه اجتماع و زندگی شپشکها اسپری کرد و شپشکها را با تکهای پنبه یا پارچه جمع کرد. برای افزایش اثر مایع ظرفشویی در جدا کردن شپشکها از سطح گیاه میتوان در ترکیب یاد شده دو قاشق چایخوری روغن مایع استفاده کرد. مخلوط صابون مایع و الکل نیز مورد دیگری است که توصیه میشود نصف لیوان الکل با یک لیتر صابون مایع مخلوط شود و این مخلوط را روی نواحی آلوده اسپری کنید.
بیشتر بخوانید : کنترل بیولوژیک آفات
اگر این حجم از صابون مایع برای مصرف خانگی شما زیاد است، کافی است با یک تناسب ساده برای هر مقدار صابون مایع که میخواهید استفاده کنید میزان حدود الکل را نیز حساب کنید. بعد از مصرف این محلولها بعد از گذشت ۲۰ دقیقه گیاه را با آب خوب بشویید. ضمناً به یاد داشته باشید که قبل از مصرف این مواد سطح خاک را با نایلون و یا چند لایه روزنامه بپوشانید تا این مواد روی خاک نریزد و در خاک فرو نرود زیرا به ضرر ریشه است.
اگر این ترکیب را استفاده میکنید باید بین دفعات مصرف حدود ۳ تا ۴ روز فاصله باشد و در زمان استفاده گیاه در معرض نور مستقیم خورشید نباشد. حتماً قبل از مصرف محلول را بر روی قسمتی از برگها امتحان و حدود ۲۴ ساعت بگذرد و اطمینان حاصل کنید که محلول روی برگسار اثر منفی ندارد. گیاهان متفاوت از یکدیگر هستند و عکس العملهای متفاوتی نیز میتوانند نشان دهند. برای جداسازی شپشکها که در زوایای ناحیه اتصال برگ با ساقه و با هر ناحیه زاویه دار دیگر به سطح گیاه چسبیدهاند میتوانید از وسیله ای همانند مسواک استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: الکل یک روش طبیعی برای مقابله با آفات
یکی از دلایلی که استفاده از سموم آفت کش را در مواجه با شپشک آرد آلود بی اثر میکند مقاومت این حشرات در مقابل سموم تماسی به خاطر وجود سپر محافظ است. همچنین پنهان شدن این حشره در لابلای برگها و تیغها و یا در خاک دسترسی به آنرا سخت میکند. استفاده از سموم سیستمیک در برخورد با این آفت اثربخشی بهتری خواهد داشت.
جهت خرید قارچ کش به فروشگاه بذر گل و گیاه نازبو مراجعه کنید.
مالاتیون به عنوان یکی از سموم تماسی استفاده گستردهای در برخورد با این آفت دارد که البته در مورد خانواده کراسولاسه استفاده از این سم توصیه نمیشود. این سم را میتوان به صورت پاششی بر روی گیاه استفاده کرد و یا گیاه را در محلول این سم غوطه ور ساخت. همچنین میتوان از این سم به صورت آبیاری برای کنترل شپشک ریشه هم استفاده کرد. تکرار استفاده از این سم طبق راهنمای مندرج بر روی بروشور آن توصیه میشود.
فن پروپاترین از سموم کنه کش تماسی و غیر سیستمیک است که علاوه بر کنه، طیف وسیعی از حشرات آفت دیگر را نیز نابود میکند. البته در مورد همه کاکتوسها و ساکولنتها توصیه نمیکنیم.
دیمتوات از جمله سموم سیستمیک و از خانواده ارگانوفسفره است که وارد شیره گیاه شده و به راحتی حشرات مکنده را نابود میکند.
نکته: بسیاری از سموم علاوه بر داشتن مضرات بسیار بر سلامتی گیاه و انسان، به دلیل مقاوم شدن حشرات آفت اثربخشی خود را از دست داده اند. پس بهتر است به دنبال سمومی باشید که کارایی لازم را داشته باشند.
نکته: سموم تماسی معمولاً روغنی بوده و گیاه سم پاشی شده اگر در معرض آفتاب قرار بگیرد دچار سوختگی خواهد شد.
نکته: استفاده از سموم سیستمیک فقط در فصل رشد کاکتوس کارایی دارد چون شیرابه درون کاکتوس فعال است.
در پایان تاکید میکنم که بهترین راه کنترل این آفت، همان پیشگیری از ورود آن است.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!
سلام من حدود یکماه هست گل قهر و آشتی گرفتم و چند روز بعد خریداری این شپشک ها رو دیدم چندین بار شپشک ها رو برداشتم و خاکش رو عوض کردم اما تقریبا هفته ای یکی یا دوتا از برگ هاش زرد میشه و میوفته . چون گفته بودند به هوای گرم و آفتاب نیاز داره پشت پنجره گذاشتمش آیا نیاز هست جاش رو عوض کنم؟ شما کدوم روش رو برای از بین بردن شپشک ها توصیه میکنید؟
سلام وقتتون بخیر.ببخشید پتوس من شپشک گرفته بود و من امروز پاکسازی و سم پاشی کردم میتونم فردا خاکشو عوض کنم مشکلی براش پیش نمیاد؟مرسی ممنون
سلام وقتتون بخیر، من از روش خانگی استفاده کردم اما سهوا روغن داخل محلولم زیاد شد و حواسم نبودمقدار خیلی کمی برگ گیاهام چرب شده، میخواستم بدونم که مشکلی براشون پیش نمیاد؟؟
OXIN DIAZINON آیا تاثیری داره رو این شپشک ها؟
اثر داره ولی با دز بالاتر ، ۴ میلی لیتر در یک لیتر بریز ولی به این دز بعضی از گیاهان حساس هستن و از بین میرن، همینطور از هر سمس که استفاده میکنین حداقل ۲ نوبت باید سم پاشی کنین
خیر شما باید آکتارا مصرف کنید
ببخشید من گل ناز دارم و رو ی ساقه و برگ هاش هست حالا باید بهش چی بزنم
سلام حتما از بقیه گیاهان جدا کنید و از سم شپشک آرد استفاده کنید برای خرید سم می تونید به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.
سلام مهسای عزیز تاجایی که میدونم کنفیدور اثر داره، میتونین جهت خرید سم از فروشگاه نازبو اقدام کنید.
راه مقابله یا این موجود در خاک چیست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!