اسطوخودوس و فوائد جادویی آن
  • آموزش و مقالات
  • گیاهان دارویی

اسطوخودوس و فوائد جادویی آن

اسطوخودوس با نام علمی Lavandula stoechas L اسطوخودوس نام گیاه زیبایست که از ۲۵ تا ۳۰ گونهٔ مختلف که بومی نواحی مدیترانه است و به مقدار زیاد در آن جا رشد می‌کند. بیش‌ترین میزان این گیاه از کشورهای فرانسه، یوگسلاوی، بلغارستان و اسپانیا می‌باشد. اسطوخودوس گل‌های کوچک خوشه‌ای آبی یا قرمز سیر تا بنفش دارد و ارتفاعش در حدود ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر است. (اسطوخودوس انگلیسی = لاوندا – Lavender ) گیاهی است از خانواده نعناسانان که برگ‌ها و قسمت سبز گیاه دارای اسانس روغنی فرار است.

جهت خرید خاک و بستر کشت به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

طبع اسطوخودوس

بر اساس گفته متخصصین طب سنتی مزاج اسطوخودوس، مانند سنبل الطیب، گرم و خشک است. از اسطوخودوس می‌توان دمنوش لاغری تهیه کرد یا روغن آن را در آروماتراپی استفاده نمود. طبع روغن اسطوخودوس نیز همچون طبع اسطوخودوس گرم و خشک است.

طریقه مصرف اسطوخودوس

1. اسطوخودوس را به صورت دمنوش میل کنید

دمنوش اسطوخودوس یکی از بهترین جوشانده‌های گیاهی می‌باشد که می‌تواند خواص شگفت انگیزی برای روحیه و سلامت ما داشته باشد. این دمنوش برای کسانی که دنبال لاغری می‌باشند و همچنین کسانی که نیاز به کاهش اضطراب و افسردگی می‌باشد می‌تواند فوق العاده باشد.

طرز تهیه دمنوش اسطوخودوس به این شکل است که 3 قاشق از این گیاه را به همراه یک برگ به لیمو درون توپک چای بریزید و سپس آب جوش را روی آن ریخته و قوری را برای دم کشیدن بر روی یک حرارت غیر مستقیم قرار دهید. مدت زمان لازم برای دم کشیدن این چای گیاهی در حدود 20 دقیقه می‌باشد و بعد از آماده شدن می‌توانید آن را با مقداری عسل نوش جان کنید.

بهترین زمان مصرف برای این دمنوش شب‌ها می‌باشد. از آنجایی که این گیاه هیچگونه کافئینی ندارد،  برخلاف چای و قهوه، برای خواب شما هیچگونه مشکلی ایجاد نمی‌کند.

2. عصاره اسطوخودوس

درباره‌ی اینکه هر روز باید چه مقدار از عصاره‌ی لاوندر را مصرف کنید،  تجویز خاصی وجود ندارد.در رایحه‌درمانی برای استفاده از عصاره‌ها معمولاً دو روش استفاده‌ موضعی و استنشاقی توصیه می‌شود. بر اساس اصول علمی رایحه‌درمانی، برای مصرف عصاره‌ اسطوخودوس می‌توانید از هر دو روش استفاده کنید. هر دو روش پیام را به سامانه‌ی لیمبیک انتقال می‌دهند. سامانه‌ لیمبیک ناحیه‌ای از مغز است که روی دستگاه عصبی تأثیر می‌گذارد و به تنظیم احساسات کمک می‌کند.

یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای استفاده از عصاره‌ اسطوخودوس، ترکیب آن با یک روغن رقیق‌کننده مانند روغن جوجوبا یا بادام شیرین است. می‌توانید از عصاره‌ رقیق‌شده‌ اسطوخودوس در حمام استفاده کنید یا اینکه پوستتان را با آن ماساژ دهید. همچنین می‌توانید چند قطره از این عصاره‌ را روی پارچه‌ای بریزید و آن را استنشاق کنید یا از دستگاه بخور استفاده کنید. البته نباید عصاره‌ رقیق‌شده را داخل دستگاه بخور بریزید.

اسطوخودوس را می‌توان به عنوان یک روغن تقطیر کرد و از آن در طیف وسیعی از کاربردهای پزشکی استفاده نمود. خواص اسطوخودوس برای پوست بسیار مورد توجه است و معمولاً در عطرها و شامپوها برای کمک به پاکسازی پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روغن را می‌توان بدون نسخه از داروخانه‌ها خریداری کرد. همچنین خواص دارویی زیادی در رابطه با اسطوخودوس وجود دارد.

جهت خرید بذر اسطوخودوس به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

خواص دارویی اسطوخودوس که اکثرا از آن اطلاعی ندارند!

آرام بخش :
از اسطوخودوس می‌توان به عنوان یک آرام بخش و رفع کننده‌ مشکلات بدخوابی نام برد. از دیگر خواص اسطوخودوس، رفع مشکلات عصبی مانند افسردگی، اضطراب و استرس می‌باشد. اگر شما فردی هستید که شغل پر استرسی دارید و زیاد عصبانی می‌شوید، پیشنهاد می‌کنیم از چای اسطوخودوس میل کرده و با اسانس این گیاه استحمام کنید.

درمان مشکلات گوارشی:
یکی دیگر از کاربردهای دمنوش اسطوخودوس، درمان مشکلات گوارشی همچون معده عصبی و سوءهاضمه است. این کاربرد اسطوخودوس از لحاظ علمی نیز ثابت شده می‌باشد. پژوهش‌ها نشان می‌دهد ماساژ روغن اسطوخودوس به آرامش عضلات صاف روده کمک می‌کند. پژوهش دیگری نشان می‌دهد روغن اسطوخودوس از تشکیل زخم معده جلوگیری می‌کند و گوارش را تسهیل می‌کند.



 

بهبود زخم ها و سوختگی :
بسیاری از درمانگران طب سنتی و مکمل بر این عقیده اند که استفاده از روغن اسطوخودوس، به صورت موضعی موجب از بین رفتن آثار به جا مانده از زخم‌ها و برخی از سوختگی‌ها می‌شود. ماساژ روغن و عصاره اسطوخودس به روی زخم‌ها به صورت مستمر و روزانه کمک می‌کند، زخم‌ها و سوختگی‌ها به مرور ترمیم شود. علاوه بر این استفاده از جوشانده رقیق شده این گیاه نیز به عنوان یک ضدعفونی‌کننده برای پاکسازی زخم‌ها و جراحات سطحی بسیار مفید است. برای تهیه این مخلوط جوشانده سرد شده این گیاه پس از رقیق کردن با مقداری اتانول ترکیب کرده و برای ضدعفونی مورد استفاده قرار دهید.
کمک به کاهش درد :
کمک به درمان روماتیسم، آرتروز و نقرس از دیگر خواص اسطوخودوس است. به این منظور ۲ قطره روغن این گیاه با یک قاشق روغن بادام تلخ و یا روغن زیتون مخلوط کرده و عضو دردناک را با آن ماساژ دهید. همچنین استفاده از کمپرس اسطوخودوس نیز برای کاهش درد موثر است. روغن اسطوخودوس، به کاهش تشنّج و اسپاسم عضلانی کمک می‌کند. دانشمندان بر این باورند که اسطوخودوس، کانال‌های کلسیم را مسدود کرده و به این ترتیب مانع از انقباض عضلانی می‌شود.
کمک به کاهش فشار خون :
روغن اسطوخودوس در کاهش فشار خون بسیار موثر است. روغن اسطوخودوس با ماساژ یا با آروماتراپی و کاهش استرس، سبب کاهش فشار خون بدن می‌شود.
از بین بردن بوی نامطبوع در خانه :
می‌توان از این گیاه برای برطرف کردن بوهای نامتناسب در منزل استفاده کرد؛ بدین منظور چند قطره روغن اسطوخودوس را در آب ریخته و بگذارید به آرامی بجوشد عطر دلپذیری را در هوا پخش می‌کند.

جهت خرید بذر سبزیجات به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

کاشت اسطوخودوس

اسطوخودوس گیاه منعطفی است و در بیشتر نقاط دنیا می‌روید، حتی به عنوان گیاه آپارتمانی هم می‌تواند رشد کند، اما نیاز به حداقل ۸ ساعت آفتاب مستقیم دارد تا گرم و خشک شود. اسطوخودوس گیاهی چند ساله است و به ارتفاعی حدود نیم متر با شاخه‌های سبز رنگ می‌رسد که برگ‌های سبز دارد و نهایتاً گل‌های آن به رنگ بنفش هستند و قسمت مورد استفاده‌ این گیاه، همین گل‌ها و سرشاخه‌های گلدار آن می‌باشد.

 

کلام آخر

اگر باردار هستید یا دوران شیردهی خود را سپری می‌کنید، هرگونه استفاده از روغن‌های ضروری، گیاهان دارویی یا مکمل‌ها را با پزشک خود در میان بگذارید.

از آنجایی که تصور می‌شود خواص اسطوخودوس برای مغز، کاهش سرعت سیستم عصبی مرکزی است، پزشکان به بیماران توصیه می‌کنند حداقل دو هفته قبل از جراحی مصرف اسطوخودوس را متوقف نمایند.

 

منبع: 
معاونت غذا و دارو
پذیرش24

 

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!