گل ساعتی
گلها و گیاهان، نه تنها محیط را زیباتر می کنند، بلکه به علت دارا بودن مواد مفیدی در ترکیبات خود، معمولاً در طب سنتی نیز کاربرد فراوان دارند. گل ساعتی هم یکی از گلهای زیبا و جذابی است که می توان آن را در طبیعت یافت. البته نگهداری از آن به علت زیبایی و خاص بودن گلهای آن نیز رایج است. این گل جزو گونه های گیاهی چند ساله است که از طریق کاشت بذر گل ساعتی تکثیر می شود، داشتن اطلاعاتی پر راز و رمز در مورد آن، خالی از لطف نیست. اگر شما هم دوست دارید با روش اصولی نگهداری این گیاه و ویژگی های آن بیشتر آشنا شوید، با ما همراه باشید.
همه چیز در مورد گل ساعتی
شاید به نسبت دیگر گل هایی که به عنوان گیاه آپارتمانی از آن ها استفاده می کنیم، گل ساعتی چندان شناخته شده نباشد. با این حال اگر یک بار آن را ببینید، مجذوب گلبرگ های زیبا و خاص آن می شوید. این گیاه را به نام passion flower نیز در زبان لاتین می شناسند. ساقه رونده آن باعث می شود تا در شرایط مساعد محیطی، تا چند متر هر رشد داشته باشد. البته در گلدان معمولاً ساقه ها کوتاه تر خواهند بود. گیاه ساعتی بومی پاراگوئه و پرو است و در کشور آرژانتین و برزیل نیز به صورت خودرو دیده می شود. در زبان فارسی قدیمی به آن نام پنگانو هم داده اند. ممکن است این گل را با نام هایی مانند انگور آلویی، انگور شور و... هم بشناسید.
برای اکثر افراد مهم است که بدانند یک گل در فرهنگ های مختلف نماد چیست. جالب است بدانید که گل ساعتی که اولین بار در کشور پرو کشف شد، در همان جا نیز سمبل مصیبت های حضرت عیسی مسیح را به خود اختصاص داد. مردم پرو معتقد بودند که روییدن این گل در سرزمین شان، نشانه این است که حضرت مسیح از سبک زندگی و کردار آن ها رضایت دارد. آن ها هر بخشی از گیاه را به قسمتی از داستان عیسی مسیح نسبت داده اند. به عنوان مثال، گلبرگ ها را نماد صلیب می دانند و ده گلبرگ آن را هم نشانه ده نفر از حواریون واقعی آن پیامبر قلمداد می کنند.
فواید گل ساعتی در طب سنتی و درمان بسیاری از بیماری ها و مشکلات بدن باعث شده است تا در طب سنتی به وفور مورد توجه قرار گیرد. در ادامه خواص گل ساعتی را مورد بررسی قرار می دهیم تا بیشتر با آن ها آشنا شوید.
گلدهی گل ساعتی
دمنوش گل ساعتی می تواند به راحتی فشار خون را چندین درجه پایین آورد. به همین علت در طب سنتی از آن برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود. این گیاه باعث می شود تا فشار خون در افرادی که به بیماری پرفشاری خون مبتلا هستند، کاهش پیدا کند. البته باید دقت داشته باشید که همزمان با داروهای کاهنده فشار خون نباید مصرف شوند. همچنین برای افرادی که به صورت طبیعی فشار خون پایینی دارند، مصرف این گیاه ممنوع است.
پس از یائسگی، بدن خانم ها دچار تغییراتی می شود که بسیاری از عوارض را نیز به همراه دارد. برای کاهش علائم یائسگی، استفاده از گل ساعتی می تواند مفید واقع شود. یکی از خواص گل ساعتی این است که باعث می شود تا عملکردهای بدن تنظیم شده و بهبود پیدا کند. این گیاه دارای خواص ضد درد است و مشکلاتی مانند گر گرفتگی و تعریض شبانه را نیز در زنان یائسه به مراتب کاهش می دهد.
یکی از بیماری های رایج در جامعه امروزی، دیابت یا بیماری قند خون است. یکی از فواید گل ساعتی، کم کردن مقاومت انسولین در افراد مبتلا است؛ به همین علت است که از پوست میوه این گیاه برای کنترل قند خون در دیابت نوع دو استفاده می شود. بدین صورت می توان از آن برای درمان و بهبود عوارض بیماری قند خون نیز بهره برد.
خواص گل ساعتی
گیاه ساعتی دارای ترکیباتی مؤثر در درون خود است که باعث شده است تا به عنوان یک داروی ضد سرطان و بیماری های صعب العلاج در طب سنتی شناخته شود. ویتکسین و آپیژنین دو ماده مؤثره ای هستند که در گل ساعتی یافت می شوند. این دو ماده اثرات بسیار مفید و ضد سرطان را از خود نشان می دهند که از ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان تخمدان و پروستات، سرطان سینه، معده، روده بزرگ و... تا حد زیادی جلوگیری می کنند. این مواد اثری شبیه به مواد مورد استفاده در شیمی درمانی دارد و باعث می شود تا سلول های سرطانی در همان وهله اول از بین بروند.
بیماری ها و اختلالات اعصاب و روان می تواند بسیار مشکل آفرین و طاقت فرساتر از بیماری های جسمی باشد. وجود فیتوکمیکال هایی مانند کوئرستین و آلکالوئیدها در این گیاه سبب می شود تا خلق و خو بهبود پیدا کرده و هورمون هایی که منجر به بروز استرس در افراد می شوند، به مراتب کاهش پیدا کنند. این گیاه به علت داشتن ترکیباتی مؤثر بر گیرنده های مغز، استرس را به مقدار زیادی کاهش می دهد. همچنین در افرادی که به بیماری بیش فعالی مبتلا هستند، با تنظیم هورمون های بدن باعث کاهش علائم این بیماری می شود. نوشیدن یک لیوان دمنوش گل ساعتی سبب افزایش آرامش و داشتن خوابی عمیق می شود.
از دیگر فواید گل ساعتی می توان به تأثیر آن بر سلامت قلب و عروق اشاره کرد. کریسین، ویتکسین و آپیژنین سه ماده مفید در این گیاه هستند که از آسیب به سلول های قلب و عروق جلوگیری می کنند. به علاوه استفاده از این گیاه برای کاهش خطر مسدود شدن عروق در طب سنتی رایج است.
آنتی اکسیدان هایی مانند فیتونوترینت ها که در گل ساعتی وجود دارند، همگی دست به دست هم می دهند تا سلامت عمومی بدن را هم بهبود ببخشند. بیماری های مختلف بر اثر بروز التهاب در بخش های مختلف بدن ایجاد می شوند. این آنتی اکسیدان ها ضد التهاب محسوب می شوند و باعث می شوند تا التهابات درون بدن به خصوص در دستگاه گوارش و دفع به مراتب بهبود پیدا کند. از این رو افرادی که از گل ساعتی به عنوان یک درمان مداوم بهره می برند، به احتمال خیلی زیاد بیماری هایی مانند بواسیر، نقرس، آرتروز و سایر بیماری های التهابی را تجربه نمی کنند.
علاوه بر این که باید خواص گل ساعتی و فواید آن را در طب سنتی بدانید، بهتر است عوارض احتمالی مصرف آن را هم بشناسید. این گیاه معمولاً به صورت دمنوش استفاده می شود. استفاده از آن در زمان شیردهی و بارداری و همینطور برای کودکان زیر 3 سال ممنوع است. همچنین مصرف زیاد آن ممکن است عوارضی مانند خواب آلودگی و اسهال را هم به همراه داشته باشد. به همین علت در مصرف آن هم نباید زیاده روی کرد.
تکثیر گل ساعتی
هر چند گل ساعتی از گیاهانی است که در اقلیم های زیادی به صورت خودرو رشد می کند؛ اما با توجه به ظاهر زیبا و جذابی که دارد، به عنوان یک گل زیبا در خانه و محل کار نیز ممکن است نگهداری شوند. این گیاه به علت داشتن گلهای ظریف و رنگارنگی که بر روی گیاه ایجاد می شود، طرفداران زیادی دارد. از طرفی، با داشتن گلدان هایی از گل ساعتی، می توانید هر وقت اراده کردید، یک دمنوش تازه و پرخاصیت هم از گلهای این گیاه زینتی و دارویی داشته باشید. البته قبل از این که سراغ نگهداری از این گیاه زیبا بروید، بهتر است روش اصولی مراقبت از آن را بدانید!
هر چند استفاده از بذر گل ساعتی برای تکثیر آن امکان پذیر بوده؛ اما بهترین روش برای کاشت و تکثیر آن، استفاده از قلمه است. برای این که گیاه ساعتی را تکثیر کنید، بهتر است قلمه هایی را به صورت اریب و در ارتفاع حدود 10 سانتی از گیاه برش بزنید. برگ های قلمه را جدا کنید تا جایی که 3 تا 4 برگ روی بخش بالایی آن باقی بماند. قلمه ها را در یک گلدان بکارید و دقت داشته باشید که خاک آن همیشه مرطوب بماند. معمولاً قلمه ها بین 2 تا 3 ماه بعد ریشه می زنند و می توانید آن ها را در گلدان اصلی بکارید. توجه داشته باشید که تکثیر با قلمه در ابتدا تابستان صورت می گیرد و در فصول سرد نباید از گیاه قلمه بگیرید.
هر گیاه برای رشد مناسب، نیازمند بستر کاشتی استاندارد است. خاکی که گیاه گل ساعتی را در آن می کارید، باید زهکشی خوبی داشته باشد. خاک معمولی، پیت ماس، شن و ماسه را با خاک برگ مخلوط کنید تا خاک مناسبی برای پرورش این گیاه به وجود آید. در طی دوران رشد نیز باید هر دو ماه یکبار از کود کامل برای رشد گیاه استفاده کنید.
کاشت گل ساعتی در گلدان
برای نگهداری از گل ساعتی در منزل باید نور کافی به آن برسد. از این رو بهتر است این گیاه را در محیط های باز مانند تراس، حیاط، پشت پنجره و... نگهدارید. گیاه ساعتی به 4 تا 6 ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارد. البته در تابستان و روزهایی که دمای هوا خیلی گرم است بهتر است آن را زیر سایه نگهداری کنید. اگر نور کافی به گیاه نرسد، حالت ساقه ای و کم برگ ایجاد می شود که زیبایی گل را دستخوش تغییر می کند.
در نگهداری از گل ساعتی آبیاری نقشی بسیار مهم دارد. هنگامی که آبیاری مناسب باشد و رطوبت کافی به آن برسد، گلدهی بهتر و به موقع انجام می شود. البته این نکته را هم مد نظر قرار دهید که نگهداری از گل ساعتی در گلدان نیازمند آبیاری بیشتر و در بازه زمانی کمتری نسبت به پرورش در باغچه است. به همین علت اگر آن را در گلدان می کارید، بهتر است خاک آن را همیشه مرطوب نگه دارید و به محض خشک شدن لایه بالایی خاک، آن را آبیاری کنید. قطعاً در فصول سرد سال، نیاز به آبیاری کمتر از فصول گرم است و باید این نکته را هم به یاد داشته باشید تا در اثر آبیاری زیاد، ریشه از بین نرود.
گل ساعتی در محیط های معتدل بهترین گلدهی و رشد را دارد. به همین علت باید آن را در دمای خیلی سرد یا خیلی گرم نگه ندارید. هنگامی که دمای هوا بین 20 تا 25 درجه سانتی گراد است، گلدهی در بهترین حالت خود قرار دارد و می توانید گل هایی زیبا به رنگ های بنفش را بر روی گیاه ببینید. البته در زمستان و فصول سرد باید کمی بیشتر هوای گیاه را داشته باشید و اجازه ندهید در دمای کمتر از 10 درجه سانتی گراد قرار گیرد. در غیر این صورت باید شاهد خشک شدن آن باشید.
فواید گل ساعتی در طب سنتی
اگر نگهداری از گل ساعتی به نحو احسن انجام نگیرد، ممکن است دچار مشکلاتی شود که زیبایی و سلامت آن را به خطر اندازد. هنگامی که گیاه دارای برگ های ریزی است، نشان دهنده مواد مغذی کم در خاک گیاه است و باید هر چه سریع تر کوددهی را شروع کنید.
گاهی اوقات لکه های سفید رنگی را بر روی گیاه می بینید که باعث چسبناک شدن برگ گیاه می شود. در این صورت باید آن را سمپاشی کنید تا آفات از آن دور شوند در غیر این صورت گلدهی در زمان مقرر انجام نمی گیرد و ممکن است گیاه به مرور ضعیف شده و از بین برود.
قارچ بوتری تیس هم از دیگر آفت هایی است که گل ساعتی به آن حساس است. اگر گیاه در دمای پایین قرار گیرد، این قارچ ممکن است بر روی برگ های آن رشد کند. در صورت بروز این آفت، باید گیاه را به فضای گرم تر ببرید و سم پاشی را هم در اسرع وقت انجام دهید.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!
درهوای قلات شهرشیراز که هوا کمی سرد است چه پیشنهادی برای نگهداری دارید سپاس از جواب شما
آیا توی قزوین هم که زمستون سرد داره جواب می ده
عالی بود
سلام. میوه گل ساعت چه استفاده ای داره؟ خوردنیه ؟ الان بوته گل ساعت من پر از میوه زرد یا نارنجیه. میشه برای کاشت از میوه اش استفاده کرد ؟
سلام من یک شاخه از بوت رو برای تکثیر گذاشتم داخل اب برای ریشه دادن چیزی لازمه به آب اضافه کنن
سلام برای اینکه سریع تر ریشه بزنه از هورمون ریشه زایی استفاده کنید و بهتره که قلمه ها رو توی بستر کشت هایی مثل پیت ماس، ماسه یا کوکوپیت ریشه دار کنید هم ریشه های قوی تری تولید می کنه و هم اینکه موقع انتقال به خاک مشکلی پیش نمیاد
سلام و خسته نباشید این گل زیبا را دارم در حیاط کاشتم ، تنها عیبی که این گل زیبا داره یک روزه باز می شود و پایان روز بسته و گل خشک می شود . خیلی حالم گرفته می شود ولی جدیدا دست به یک ابتکار زدم چون واقعا معتقدم گل یک روزه نامردیه ، زمانی که گل باز می شود کاسه برگ باز شده در مرکز گل بنفش و دانه دیده می شود ، یک ساعت بعد از باز شدن گل ، یک کش مو خانمها را روی برگ های کاسه برگ می اندازم دیگر قدرت جمع شدن را از او می گیرم و گل سه یا چهار روز باز و زیبائی آن قابل مشاهده فقط انشااله در کار خلقت فضولی نکرده باشم .
سلام سلامت باشید ممنون از اینکه تجربیات خودتون را با ما و همراهان نازبو به اشتراک گذاشتید بله گل ساعتی کم دوامه ولی برای ماندگاری بیشتر می تونید از کود 36 12 12 استفاده کنید
من این گل را در حیاط کاشته ام و گل نیز داده چه مواردی را در زمستان باید رعایت کنم محل کاشت چهار باغ کرج است
سلام اگه منطقتون زمستونهای سردی داره بهتره روی خاک را مالچ پاشی کنید که ریشه ها آسیب نبینن و طبیعتا آبیاری توی این فصل باید کمتر انجام بشه و کوددهی نشه
سلام تو تراس میشه مگه نگهداری کرد
سلام اگه شرایط نگهداری گل ساعتی رعایت بشه بشه
من این گلرو دارم داخل حیاط هست اما هنوز گل نداده امکان داره چون آفتاب زیاد نداره
سلام نورکافی میتونه کمک کنه و کوددهی با کود پتاس بالا
سلام من این گیاه رو در تراسم نگهداری میکنم واقعا زیباست فقط از چه زمانی میوه دهی آغاز میشه؟
سلام دوساله این گل رو خریدم ونگهداری میکنم خیلی قشنگ و بزرگ شده. چون توی هوای ازاد روحیات خونه هم هست رشدش خیلی وگلهای زیادی داره واقعا نگاهم بهش میخوره لذت میبرم
سلام من الان چند ماهه این گل زیبا رو خریدم داخل خونه نگهداری میکنم زیر گلدون یه گلدون خالی دیگه گذاشتم داخل یه تشت کوچیک همیشه آب داخلش هست اینقد قشنگ جوونه زده عالی عالی
سلام دوست و همراه عزیز نازبو ممنونیم که نظر و توصیه خودتون رو با همراهان نازبو به اشتراک میگذارید.
سلام
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!