معرفی کالادیوم یا فیل گوش
کالادیوم یا فیل گوش با نام علمی "Caladium bicolor"، از خانوده "Araceae" میباشد. این جنس دارای 15 گونه مختلف است كه تماماً چند ساله بوده و در گلخانه پرورش داده میشوند. قسمت هوایی کالادیوم در پاییز از بین میرود. ولی ریشههای غدهای آن در زمین باقی میماند كه باید آن را در محل خشكی، تا هنگام كاشت نگهداری كرد. گونه bicolor، بومی آمریكای جنوبی بوده، دارای ارتفاعی در حدود 22 تا 40 سانتیمتر میباشد و گسترش آن در حدود 30 سانتیمتر است.
برگهای کالادیوم تیر كمانی بوده و بر روی یك دمبرگ طویل قرار دارند. روی برگها، لكههای سفید و قرمز دیده میشوند. بعضی از برگها دارای رگبرگها و لبههای سفید، گرم و یا قرمز میباشند.
برای خرید بذر گل و گیاهان زینتی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.
در اواخر زمستان یا اوایل بهار غدهها را در گلخانه در درجه حرارت 25 درجه سانتیگراد روی بستری از تورب یا ماسه مرطوب قرار میدهند تا جوانهها رشد نمایند. از هر غده تعدادی جوانه بیرون آمده و شروع به رشد مینمایند. در این حالت هر یک از این ساقههای حاصل از رشد جوانهها را با قسمتی از ریشه جدا و در بستری از خاک سبک کشت مینمایند. درجه حرارت مناسب در این زمان 18 درجه سانتیگراد است. به تدریج که برگها ظاهر میگردد، گلدان یا بستر گیاه نیاز به تقویت دارد و نیز روی برگها را بایستی آبپاشی نمود. در اوایل فصل پائیز بایستی کمک به برگریزان کالادیوم نمود. بدین ترتیب که گلدانها به گلخانه گرم انتقال داده و آبیاری گیاه قطع میگردد، تا به تدریج برگها ریخته و غده ها خواب زمستانی خود را سپری نمایند. تکثیر از طریق بذر منحصراً جهت به دست آوردن واریتههای جدید اعمال میگردد.
برای خرید بذر گیاهان آپارتمانی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.
فیل گوش هیچ گیاهی نمیتواند در ترکیب رنگها با کالادیوم رقابت کند، به طوری که تشریح رنگها تقریباً غیر ممکن است، برگها به شکل سرنیزه و دمبرگ آن بلند است، دوام برگها زیاد نیست و از اول بهار تا اواخر پائیز باقی میمانند، تکثیر کالادیوم از طریق تقسیم ساقههای زیرزمینی است. با شروع زمستان برگها زرد و خشک شده و گیاه به استراحت میرود، برای حفظ ساقههای زیر زمینی در زمستان نباید آن را آبیاری نمود. کالادیوم گیاه زیبایی منحصر به فردی دارد که در کاشت گروهی با گیاهان دیگر و همچنین استفاده از آن به عنوان سبد آویزان بسیار مناسب است. خانواده آن «آراسه» و زادگاهش برزیل است.
نور : جهت حفظ رنگها و نقوش برگ، نور کامل احتیاج است ولی مواظب اشعه ظهر و اشعه مستقیم آفتاب باشید.
دما: 24 درجه سانتیگراد در تابستان و 16 درجه در زمستان نیازهای حرارتی کالادیوم است، در صورتی که نگهداری گلدان فقط به خاطر حفظ ساقههای زیرزمینی است در درجه حرارت پائینتر و حدود 13 درجه نگهداری شود.
آبیاری: تا زمانی که برگ دارد (بعضی مواقع فقط ریشه را نگهداری میکنند) گیاه را همیشه مرطوب نگه دارید، در تابستان 2 تا 3 بار در هفته و در زمستان چنانچه گیاه فاقد برگ است آبیاری را متوقف کنید، گیاه در زمستان به آبیاری نیاز دارد.
رطوبت: غبارپاشی برای کالادیوم مضر است، چون برگها صدمه میبینند، نزدیک گلدانهای دیگر نگهداری کنید و یا در کاشت گروهی با گیاهان دیگر رطوبت را از این طریق تأمین کنید (به نحوه تأمین رطوبت مراجعه کنید)
تغذیه : گیاه کم توقع است، نصف میزان توصیه شده از طرف فروشنده یا سازنده کود گیاهان زینتی جهت تغذیه کافی به نظر میرسد.
برای خرید خاک و بستر کشت به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.
خاک مناسب: یک قسمت پیت و یک قسمت خاک لیمونی بهترین محیط رشد ریشه است.
تعویض گلدان: در اواخر زمستان ساقههای زیر زمینی را از گلدان خارج کنید و در گلدان دیگر کاشت کنید.
تمیز نمودن برگها: جهت تمیز نگه داشتن گیاه از برس مخصوص و نرم استفاده کنید، مالش با پارچه یا اسفنج یا استفاده از مواد براق کننده به برگهای حساس گیاه صدمه میزند.
تکثیر : جدا کردن ساقههای زیر زمینی از گیاهان مادری در بهار، هر کدام از ساقههای زیرزمینی باید حداقل دو جوانه یا چشمک داشته باشند.
زمستان گذرانی: با شروع فصل خزان برگهای کالادیوم خشک شده و زمستان گذرانی آغاز میشود، آبیاری را در این حالت متوقف و گلدان خشک شده را به محل سرد و خشک منتقل کنید، در اواسط اسفند ماه گیاه را آبیاری کنید و ساقههای زیرزمینی را از خاک خارج کنید و در خاک نو کاشت کنید.
عوارض و درمان:
رشد ضعیف و برگها ریز هستند: نور کافی نیست، گیاه به محل روشنتری منتقل شود و یا احتیاج به تغذیه مصنوعی دارد که هر سه هفته یکبار طبق دستور عمل نمایید.
برگها چروکیده و خشک میشوند: هوا خیلی گرم و یا گیاه تشنه است، گیاه را آبیاری و غبارپاشی کنید.
برگها شکاف برمیدارند: گیاه را از محل شلوغ دور کنید، به جا ماندن رطوبت و قطرات آب روی برگها هم میتواند عامل این عارضه باشد.
سفیدکهای قارچی روی ساقههای زیرزمینی مشاهده میشوند: آبیاری بیش از اندازه است، اجازه دهید سطح خاک در فاصله بین دو آبیاری خشک شود سپس آبیاری کنید، زهکش را بازدید کنید.
لکههای قهوهای در وسط برگها نمایان میشود: مواد براق کننده شیمیایی یا آفتاب مستقیم عامل این عارضه است، گیاه را به محل بهتری منتقل کنید، از مواد براق کننده استفاده نکنید.
رنگ برگها ضعیف است:
نور کافی نیست، گیاه را به محل روشنتری منتقل کنید، گیاه نیاز به نور کامل دارد.
برگها و ساقهها بد شکل و چسبناک بوده و حشرات سبز رنگی روی آنها مشاهده میشود:
گیاه را با سم حشرهکش نفوذی هفتهای یکبار سمپاشی کنید، تا علائم از بین بروند.
حاشیه برگها قهوه ای و چین و چروک دار میشوند:
هوا کمی سرد است، گیاه را به محل گرمتری منتقل کنید.
برگها و ساقه ها خود را میاندازند، چروک دار و خشک میشوند:
هوا خیلی سرد است، گیاه را به محل گرمتری منتقل کنید، این عوارض در پاییز طبیعی است، چون گیاه به زمستان گذرانی میرود.
بیشتر بخوانید: میوههای مناسب کاشت در آپارتمان
تأمین رطوبت دائمی و پایدار: همان گونه که ذکر شد اگر چه کالادیوم نیاز به رطوبت شدید دارد ولی غبارپاشی به برگها صدمه میزند، جهت تأمین رطوبت زهکش گلدان را بازدید و آن را داخل گلدان بزرگتری قرار دهید، حد فاصل بین دو گلدان را با پیت یا خزه مرطوب متراکم پر نموده و در زمان آبیاری گلدان خزه ها را نیز با میزان کمی آب مرطوب کنید. نسبت به اشعه مستقیم آفتاب به خصوص از پشت شیشه و دست زدن به برگها جهت تمیز نمودن خیلی حساس است، در هنگام حمل و تغییر مکان گلدان مواظب برگهای ظریف آن باشید.
ازدياد: گیاه كالادیوم از یك غده زیر زمینی رشد میكند كه در طول زمستان در حالت خواب بوده و در بهار و تابستان رشد فعال خود را طی میكند. بسیار مهم است كه پیش از عمل تكثیر از سلامت غده های گیاه كه زمستان را دوام آورده اند، مطمئن شوید. زمانی كه برگها پژمرده میشوند. غدهها را خارج كرده و در مكانی خشك و دمای 16 در جه سانتیگراد انبار نموده و مراقب فساد قارچی آنها باشید. در اوایل بهار غده را در آورده و غدههای جوان را از كنار پایه مادری جدا كنید و هر یك را به تنهایی در گلدانی با قطر دهانه 9 تا 11 سانتیمتر، حاوی كمپوست گلدانی با پایه پیت بكارید. میتوانید از قارچ كش بنومیل، برای جلوگیری از هر نوع فساد و پوسیدگی استفاده كنید. غدهها باید سطحی كاشته شوند. دمای محیط را ، 24 درجه سانتیگراد نگاه دارید و زمانی كه رشد و نمو آغاز شد، دما رابه20 درجه سانتیگراد كاهش دهید. مراقب باشید، گیاه درمعرض جریان باد قرار نگیرد تا برگهای آن محافظت شود. در ابتدای كاشت غده، باید به گیاه آب كمتری داد وقتی جوانهها رشد كردند، آبیاری را زیادتر كرد. ضمناً خیس كردن برگها با آب ولرم، یك یا دوبار در روز بسیار مفید است. برگهای گیاه فیل گوش، ریز و ضعیف شود، یا به تغذیه مصنوعی احتیاج دارد و یا نور كافی به آن نمیرسد. اگر برگها، چروكیده و خشك میشود، گیاه تشنه است و هوا هم خیلی گرم میباشد پس باید گیاه را آبیاری و غبارپاشی كنید. به جا ماندن قطرات آب روی برگها و یا قرار گفتن در مسیر شلوغ و پژمرده باعث میشود، برگها شكاف بردارند. آبیاری بیش از اندازه و زهكشی نا مناسب سفیدكهای قارچی، و یا ساقههای زیر زمینی پدید میآورد. همچنین به واسطه آفتاب مستقیم و استفاده از مواد براق كننده شیمیایی، لكههای قهوه ای در وسط برگها نمایان میگردد.
بیشتر بخوانید : گلهای آپارتمانی محبوب و زیبا برای تزئین خانه شما
گیاه كالادیوم از یك غده زیر زمینی رشد میكند كه در طول زمستان در حالت خواب بوده و در بهار و تابستان رشد فعال خود را طی میكند. بسیار مهم است كه پیش از عمل تكثیر از سلامت غدههای گیاه كه زمستان را دوام آوردهاند، مطمئن شوید. زمانی كه برگها پژمرده میشوند. غدهها را خارج كرده و در مكانی خشك و دمای 16 درجه سانتیگراد انبار نموده و مراقب فساد قارچی آنها باشید. در اوایل بهار غده را در آورده و غدههای جوان را از كنار پایه مادری جدا كنید و هر یك را به تنهایی در گلدانی با قطر دهانه 9 تا 11 سانتیمتر، حاوی كمپوست گلدانی با پایه پیت، بكارید. میتوانید از قارچكش بنومیل، برای جلوگیری از هر نوع فساد و پوسیدگی استفاده كنید. غدهها باید سطحی كاشته شوند. دمای محیط را، 24 درجه سانتیگراد نگاه دارید و زمانی كه رشدونمو آغاز شد، دما را به 20 درجه سانتیگراد كاهش دهید. مراقب باشید، گیاه درمعرض جریان باد قرار نگیرد تا برگهای آن محافظت شود. در ابتدای كاشت غده، باید به گیاه آب كمتری داد وقتی جوانهها رشد كردند، آبیاری را زیادتر كرد. ضمناً خیس كردن برگها با آب ولرم، یك یا دوبار در روز بسیار مفید است. برگهای گیاه فیل گوش، ریز و ضعیف شود، یا به تغذیه یه مصنوعی احتیاج دارد و یا نور كافی به آن نمیرسد و اگر برگها، چروكیده و خشك میشود، گیاه تشنه است و هوا هم خیلی گرم میباشد، پس باید گیاه را آبیاری و غبارپاشی كنید. به جا ماندن قطرات آب روی برگها و یا قرار گفتن در مسیر شلوغ و پژمرده باعث میشود برگها شكاف بردارند. آبیاری بیش از اندازه و زهكشی نامناسب سفیدكهای قارچی و یا ساقههای زیرزمینی پدید میآورد. همچنین به واسطه آفتاب مستقیم و استفاده از مواد براق كننده شیمیایی، لكههای قهوهای در وسط برگها نمایان میگردد.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!