معرفی گل بگونیا
  • آموزش و مقالات
  • گلها

معرفی گل بگونیا

بگونیا یکی از پرطرفدارترین گیاهان زینتی در بین گلکاران است. اگر شما هم به دنبال گیاه آپارتمانی زیبا و پر گل می‌گردید که زینت‌بخش خانه‌ شما باشد، اگر تصمیم دارید یک گیاه بسیار زیبا با گل‌های رنگارنگ را به دوستان خود هدیه دهید بگونیا بهترین انتخاب برای شما خواهد بود.

نام  فارسی: بگونیا
خاستگاه: آمریکای جنوبی و هائیتی
نام های انگلیسی: BEGONIA
نام علمی: BEGONIASP
خانواده:   BEGONIACEAE
تعداد گونه: 1795
ارتفاع: بسته به نوع از چند سانتیمتر تا 3 متر
رنگ گل‌ها: قرمز، صورتی، زرد، سفید و ارغوانی
 

درباره گل بگونیا

بگونیا دارای بیش از ۲۰۰۰ گونه است  نام علمی "Begonia" از گیاهان چند ساله است همیشه سبز علفی و گیاهان خزان کننده است که برای برگ‌ها و گل‌های زیبایشان پرورش داده می‌شود در این مقاله نگهداری و پرورش گل بگونیا دا برای شما عزیزان توضیح می‌دهیم. بیش از هزار گونه بگونیا در مکان‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری سراسر جهان وجود دارد، با این حال تنها بخش کوچکی از آن زیر کشت است . تنوع تعداد گونه‌های بگونیا شناسایی آن‌ها را مشکل کرده است. بگونیا ها به سه دسته غده دار، ریزوم دار و ریشه فیبری تقسیم می‌شوند که در این میان تنها بگونیای غده دار خزان دارد و بقیه بگونیا ها همیشه سبز می‌باشند. انواع مختلفی دارد که می‌توان از آن‌ها به بگونیا رکس، تکمه ای، عروس یا واکسی، هلندی یا هلیمالس و ببری اشاره نمود. اغلب گونه های بگونیا را به عنوان گیاهی گلدانی یا آویزی در آپارتمان به جهت بهره‌مندی از زیبایی آن پرورش می‌دهند. با توجه به کثرت گونه‌های این گیاه انتظار می‌رود که زیستگاه‌های متعددی داشته باشد، برای نمونه بگونیای ببری زیستگاهش برزیل و رکس امریکای جنوبی است. دسته بندی دیگر آن‌ها براساس طبیعی و مصنوعی بودن آنها نیز می‌‌باشد؛ منظور از مصنوعی بودن از آن است که بگونیاهایی در آزمایشگاه به دست بشر ساخته شده است.


بگونیا

ویزگی‌های ظاهری بگونیا 

برگ :

  • بگونیا رکس برگ‌هایی به شکل قلب و چروکیده دارد.
  • برگ بگونیای ببری دارای لکه‌های سبز بر روی زمینه ای قهوه ای رنگ است.
  • بگونیای تکمه ای دارای برگ‌های گوشت آلود و شاداب است.
  • برگ‌های بگونیای همیشه گل، سبز و گاهی ارغوانی است.
  • بگونیای پشت برگ قرمز که در آن سطح رویی برگ‌ها حالت مخملی دارد.
  • بگونیای دورگه برگ‌های رنگین با فلس های کرکدار دارد.
  • برگ بگونیا های پیازی  درشت است.
  •  برگ بگونیا های ANGEL WING دارای لبه‌های دندانه دار است.
  •  بعضی از بگونیا ها درای برگ‌های مومی یا پشمی هستند.
  • علت نام بگونیای واکسی به دلیل برگ‌های ضخیم و براقش است.

گل بگونیا : بگونیا گیاهی است تک پایه (گل های نر و ماده بر روی یک گیاه )که گل‌های نر معمولاً زیبا و شامل پرچم‌های متعدد است که دارای چهار گلبرگ می‌باشد و اندازه دو گلبرگ از بقیه کوچکتر است. گل‌های ماده دارای تخمدان تحتانی بزرگ و دو تا چهار کلاله هستند. گلبرگ‌های گل ماده چهار تا پنج تا هستند که همگی هم اندازه می‌باشند.

  • گل‌های بگونیا تکمه ای به صورت خوشه‌های سه تایی بر روی شاخه می‌رویند و لازم به ذکر است که گل‌های کناری ماده می‌باشند، گل‌های بگونیای هلندی (هیمالیس ) پرپر و به رنگ‌های قرمز، صورتی و زرد و حتی سفید است.
  • بگونیا رکس گل‌هایی به رنگ ارغوانی و به قطر یک سانتیمتر دارد.

بگونیا

نگهداری بگونیا

نور : این گیاه نیازمند نور نسبتا زیادی است به شرط آن که نور به صورت غیر مستقیم تابیده و همچنین نور مصنوعی نیاز نوری گیاه را برطرف نمی‌کند. پشت پنجره های جنوبی و پاسیو ها مکان مناسبی برای قرار دادن این گیاه می‌باشد. یکی از عوامل موثر در گلدهی گیاه میزان نور فراهم شده است. دو تا سه هفته پس از ظهور جوانه گیاه به نور کافی احتیاج دارد. این گیاهان باید در فصل تابستان از نور شدید محافظت شود و در نواحی سرد سیری بگونیا ها فقط در روز های گرم تابستان در سایه نگهداری می‌شوند.
آبیاری : دفعات آبیاری بیشتر به دمای نگهداری گیاه بستگی دارد. حتماً بین دو آبیاری توجه داشته باشید که خاکتان خشک شده باشد. از آب سبک فاقد املاح جهت آبیاری استفاده کنید. بگونیای رکس نیاز به رطوبت دارد و از بهار تا پاییز مرتباً آن را آبیاری کنید و پس از اتمام گلریزان آبیاری را کاهش دهید.
خاک و کوددهی : برای بگونیا رکس پیشنهاد می‌شود هر دو هفته یک بار با کود مایع تقویت شود و آن را در خاکی از بیت ماسه سیلیسی کاشته شود و همین طور برای بگونیای تکمه ای نیز پیشنهاد شده که غده‌ها را در حرارت ۱۳ درجه زیر شاسی در خاک پیت یا مخلوطی از پیت و ماسه کشت شود. خاک برای بگونیای ببری مخلوطی از شن و دانه‌های ریز و کمپوست بهترین محیط رشد برای گیاه است. به درجه حرارت خاک بسیار توجه شود، زیرا تاثیر بسزایی بر روی شکوفه دادن گیاه دارد. کلاً هر خاکی با زهکشی خوب و کمی اسیدی و از همه مهمتر قویتر باشد، مناسب است. مانند ترکیب کوکوپیت و پیت ماسه و پرلیت و نسبت برابر با خاک، کمپوست یا ترکیب خاکبرگ و پیت ماس معمولا هر دو هفته یک به بار کوددهی نیاز دارد.
توصیه می‌شود از کودهای خفیف استفاده شود و همچنین کودهای طبیعی مانند امولسیون ماهی ایده آل است. این گیاه علاقه زیادی به فسفر دارد.

بگونیا

برای خرید سم و قارچ کش به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

آفات و مشکلات  بگونیا

از آفات این گیاه می‌توان به کنه و تریپس اشاره نمود و همچنین سفیدک پودری و قارچ کپک خاکستری (بوتریتیس) از بیماری‌های این گیاه می‌باشند.

  • غبار پاشی گیاه در دمای زیر ۱۰ درجه سبب بیمار شدن گیاه توسط قارچ‌ها مخصوصاً بوتریتیس می‌شود.
  • بیماری موزائیکی ویروس برگ‌ها را بد شکل و دایره‌های زرد رنگی را روی آن پدید می‌آورد و چون این بیماری درمان ندارد، از قرار دادن گیاه بیمار در مجاورت با سایر گیاهان بپرهیزید.
  • ثابت بودن هوا و دما باعث عدم گلدهی گیاه می‌شود.
  • برگ های این گیاه به مالش حساس می باشد پس برای تمیز نمودن آنان از مالش با پارچه پرهیز شود و از مواد براق کننده نیز به هیچ عنوان استفاده نشود، زیرا نمایان شدن لکه‌های قهوه ای بر روی برگ را به دنبال دارد.
  • کنه قرمز ریز باعث کم رنگ شدن پشت برگ‌ها می‌شود.
  • نور کم مسبب ریزش و رنگ پریدگی برگ‌ها و دراز و ضعیف شدن ساقه است.
  • تعویض بی موقع گلدان می‌تواند باعث عدم رشد گل شود.‌
  • سردی هوا نیز می‌تواند سبب ریزش برگ‌ها در زمستان شود.
  • اگر هوای محیط بسیار گرم باشد حاشیه برگ‌ها چروک خورده و به سمت بالا لوله می‌شوند.
  • مشاهده ی رشد برگ‌ها ی ریز گویای کمبود موادغذایی است.
  • در صورت وجود گاز آشپزخانه یا گاز نفتی در محیط سبب خم شدن برگ‌ها و یا افتادن گیاه می‌شود.
  • بگونیا هایی که دارای سن زیادی هستند بیش از حد رشد می‌کنند و در نتیجه تهیه و تامین غذای کافی برای آنها مشکل است.
  • آب دادن به وسیله اسپری گیاهی زمینه کپک زدن گیاه را فراهم می‌کند، زیرا اغلب گونه‌های بگونیا برگ‌های پرزدار دارند و آب در بین پرز ها باقی می‌ماند.

برای خرید کود گیاهان آپارتمانی و زینتی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

بگونیا

برای خرید بذر گیاهان آپارتمانی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

تکثیر بگونیا

روش کشت بذر: بهترین بذر بذری است که از نظر ژنتیکی خالص باشد. والدین خالص بهترین محصول را می‌دهند، زیرا محصولات همگی یکسان و ژنتیکشان همواره پایدار خواهد بود. بذر در اواخر زمستان کشت شود. روی بذر را با خاک نپوشانید و با وسیله ای مثل تخته دانه‌ها را فشار داده تا دانه‌ها به خاک بچسبند.
روش قلمه زدن :
1- به وسیله ساقه : در بهار شاخه‌هایی را که گل نداده اند را به صورت اریب برش دهید به طوری که شاخه‌ها حاصل به طول ده سانتی متر و دارای دو گره و برگ باشند. سپس آن را در فاصله ۷سانتیمتر از سطح خاک تشکیل شده از ماسه یا پرلیت و کوکوپیت کاشته شود، بعد از ریشه دار شدن آن را به خاک اصلی انتقال بدهید.
2- به وسیله برگ : یک برگ بالغ در عین حال خیلی هم پیر نباشد را برداشته و با چاقوی تیز که به بافت برگ صدمه وارد نکند و آن را هم له نکند به بخش‌های منظم ببرید سپس قطعات برش داده برگ را از سمت پشت برگ در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و روی سطح خاک فشار دهید و بعد آن‌ها را با کیسه  پلاستیکی بپوشانید. دما را در حدود ۲۱ درجه حفظ کنید. هنگامی که گیاهچه کوچک به وجود آمد و طولش به ۲/۵ رسید کیسه پلاستیکی را برداشته و هر کدام را در گلدانی با قطر ۹ سانتیمتر و دارای کمپوست گلدانی با پایه پیت بکارید. مرتباً زیر پوشش پلاستیکی را بررسی کنید تا اگر برگ‌ها دچار فساد و پوسیدگی شده بود، بیرون آورده و با قارچ کش سمپاشی کنید.

بیشتر بخوانید : علت ریزش برگ گیاهان آپارتمانی

  • بهار و تابستان بهترین زمان برای تکثیر این گیاه است. این گیاه را می‌توان از دو راه گشت بذر و قلمه تکثیر داد، البته تکتیر آن به روش بذر مشکل است.
  • بگونیا برای مدت کوتاهی استراحت دارد و بعد از دوران استراحت می‌توان آن را وادار به گلدهی کرد.
  • اگرچه می‌توان گیاه تزئینی بگونیا را برای چندین سال نگهداری کرد اما لازم به ذکر است که همه ساله از قلمه‌های جوان گیاه بگونیا استفاده شود.
  • بگونیا های همیشه گلدار به وسیله بذر به راحتی قابل تکثیر هستند، زیرا از نظر هم زمانی رسیدن گرده و کلاله هیچ مشکلی نیست در نتیجه تولید بذر به وفور صورت می‌گیرد
  • اولین خزنده بگونیا یعنی آن‌هایی که برگ‌های کوتاه گسترده دارند، بهتر است از طریق برگ تکثیر شوند.    

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!